Darowizna samochodu a podwójna akcyza.

• Autor wątku Autor wątku fre3z
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fre3z

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam bardzo skomplikowany problem, i mam nadzieję, że ktoś pomoże mi go rozwiązać. Temat dotyczy sprowadzenia auta i dalszych konsekwencji bycia dobrym człowiekiem.

A więc,

Kupiłem w Niemczech dla swojej mamy samochód, podpisałem umowa kupna sprzedaży (na swoje dane), opłaciłem akcyze, zrobiłem przegląd i chciałbym zarejestrować auto. Przed rejestracją, chciałbym jej przekazać w darowiźnie, tak by miała te auto na siebie w dowodzie, miała swoje zniżki,kupiła swoją polise na siebie i była pierwsza właścicielką w kraju. Okazuje się jednak, że pojawia się dość spory problem - wyczytałem w internecie, że darowizna (pomijając kwestie jej wartości) jest traktowana jak umowa kupna sprzedaży, i w przypadku takiej "sprzedaży" przed 1 rejestracją w kraju, a po opłacie akcyzy, osoba obdarowana jest zobowiązana do zapłacenia akcyzy jeszcze raz. I moje pytanie jest takie, jakim kurcze prawem? Nie raz się słyszy, że handlarze sprzedają auta po wszelkich opłatach, i nigdy nie słyszałem historii, żeby ktoś musiał opłacać akcyze drugi raz. Co powininem zrobić? Sprzedać jej jako normalna umowa ? (wiąże się to z zapłaceniem podatku + i tak i tak zapłaceniem akcyzy drugi raz?) . A może zarejestrowanie auta na siebie, wykupienie polisy OC, i "przekazanie darowizny całego auta" następnego dnia, i póżniejsze przerejestrowanie ponowne?

Proszę o pilną pomoc, ponieważ auto od tygodnia stoi z wszelkimi opłatami, gotowe do rejestracji a nikt nie jest mi w stanie pomóc, bo każdy agent ubezpieczeń/księgowy itd mówi co innego..

Z góry dziekuje

Dziękuje za odpowiedz, ale prosiłbym o jakaś pomoc, bo nie mogę znaleźć tych norm

Powrót