Darowizna samochodu?

• Autor wątku Autor wątku Piotrek2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek2005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Kupilem atuto jakies 3 tyg temu, ale teraz chcialbym je darowac Mamie gdyz bede placil nizsze ubezpieczenie. Jak ma to teraz zrobic ??? i czy bede placil jaks podatek na umowie mam cene auta 900zl poniewaz jet ono uszkodzone ???

Miałem taką samą sytuację. Piszesz umowę darowizny, którą ty i twoja mama podpisujecie. Jeśli darowizna nie przekracza 1000zł i jeśli w ostatnim czasie nie było żadnych darowizn między wami to nie musisz ani zgłaszać tego faktu do US ani płacić podatku. Później idziesz to wydziału komunikacji ze wszystkimi papierami i rejestrujesz auto.

dziki za pomoc, czyli musze tylko napisac umowe w domu i nic wiecej ???

konrad-m napisał:
Miałem taką samą sytuację. Piszesz umowę darowizny, którą ty i twoja mama podpisujecie. Jeśli darowizna nie przekracza 1000zł i jeśli w ostatnim czasie nie było żadnych darowizn między wami to nie musisz ani zgłaszać tego faktu do US ani płacić podatku. Później idziesz to wydziału komunikacji ze wszystkimi papierami i rejestrujesz auto.

Jakie 1000 zł? Chyba masz na myśli 9647 zł.

Troszku mu sie pomyliło z obcym :wink: na tej stronce jest fuul wypas informacji :) i wzór umowy też :) W sumie to po co darować całe auto.Wystarczy że mama będzie jego współwłaścicielem z tego co sie orientuję :what: i wtedy korzystniej dla pana, bo panu też ulga "leci", ale oczekuję poparcia (lub nie :D ) bo nie siedzę w ubezp. :P

Witam, jestem właścicielem samochodu i czy istnieje możliwość darowizny dla dwóch synów? Jakie formalności muszę załatwić gdy pierwszy raz udzielam darowizny? Czy muszę zgłosić to w US?

Powrót