K
karla22-85
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 19
W styczniu mama dokonała na mnie darowizny domu. Chciałabym ten dom sprzedać (bo jest na wsi) i wyprowadzić sie razem z mamą do miasta. Dla mnie to spore udogodnienie bo nie musiałabym tyle dojeżdżać do pracy a mamie to jest w zasadzie bez różnicy jak mówi. Mama jest chora - ma pierwszą grupę inwalidzką.
W akcie darowizny jest taki zapis:
"X ustanawia na przedmiotowej nieruchomości na rzecz Y dożywotnią, nieodpłatną służebność osobistą polegającą na prawie korzystania z jednego pokoju, z prawem wspolnego korzystania z kuchni, łazienki i korytarza w budynku mieszkalnym. Ponadto X zobowiązuje sie zapewnić matce wyżywienie, opiekę oraz pomoc i pielęgnowanie w chorobie."
Poźniej jest zapis że ta służebność bedzie wpisana do księgi wieczystej.
Czy więc sprzedając dom musze z mamą iść gdzieś jakoś odwołać tą służebność czy co trzeba zrobić? Jakoś ją przenieść?
Poprostu chciałybyśmy sie przeprowadzic do miasta, kupić duże mieszkanie i tam żyć. Nie wiem czy ktoś byłby zainteresowany domem jak w księdze wieczystej jest o tym zapis.
Prosiłabym o jakieś nakierowanie.
W akcie darowizny jest taki zapis:
"X ustanawia na przedmiotowej nieruchomości na rzecz Y dożywotnią, nieodpłatną służebność osobistą polegającą na prawie korzystania z jednego pokoju, z prawem wspolnego korzystania z kuchni, łazienki i korytarza w budynku mieszkalnym. Ponadto X zobowiązuje sie zapewnić matce wyżywienie, opiekę oraz pomoc i pielęgnowanie w chorobie."
Poźniej jest zapis że ta służebność bedzie wpisana do księgi wieczystej.
Czy więc sprzedając dom musze z mamą iść gdzieś jakoś odwołać tą służebność czy co trzeba zrobić? Jakoś ją przenieść?
Poprostu chciałybyśmy sie przeprowadzic do miasta, kupić duże mieszkanie i tam żyć. Nie wiem czy ktoś byłby zainteresowany domem jak w księdze wieczystej jest o tym zapis.
Prosiłabym o jakieś nakierowanie.