Darowizna świeżo zarejestrowanego auta

• Autor wątku Autor wątku wandy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wandy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Zarejestrowałam dzisiaj auto i chciałabym przekazać je mojej córce ( 27 lat) ponieważ nie chce mieć dużego dochodu ze sprzedaży- gdyż moje drugie dziecko nie otrzymałoby w przyszłym roku miejsca w akademiku. Jak przeprowadzić proces darowizny ?? Czy należy to załatwić w urzędzie ( jakim ), czy jest to umowa miedzy mną a córką?? W jakim czasie od zarejestrowania samochodu można przeprowadzić takie postępowanie?? Przy okazji znaleźli się kupcy, którzy chcą przyjechać już w ten weekend. Czy mogę sprzedać auto wpisując na umowę kupna- sprzedaży już dane osobowe córki, jeżeli umowa darowizny została już zawarta między nami na piśmie??
Bardzo proszę o szybką pomoc. Z góry bardzo dziękuje.

Ostatnia edycja:
wandy napisał:
Witam. Zarejestrowałam dzisiaj auto i chciałabym przekazać je mojej córce ( 27 lat) ponieważ nie chce mieć dużego dochodu ze sprzedaży

a jaki to dochód??? i dlaczego miałabyś mieć ograniczenia-jak coś jest twoje i chcesz to dać to dajesz
wandy napisał:
1) Czy należy to załatwić w urzędzie ( jakim )
2) czy jest to umowa miedzy mną a córką??
3)W jakim czasie od zarejestrowania samochodu można przeprowadzić takie postępowanie??
4) znaleźli się kupcy, którzy chcą przyjechać już w ten weekend.
5)Czy mogę sprzedać auto wpisując na umowę kupna- sprzedaży już dane osobowe córki, jeżeli umowa darowizny została już zawarta między nami na piśme.
1)córka ma obowiązek zgłosić darowizne w US
2)a kto inny miałby być stroną???
3)wcale nie musisz nawet rejestrować samochodu żeby przekazać go w darowiznie lub sprzedać
4)fajna mi darowizna :) kombinatorstwo !!!
5)nie nie możesz! właścicielem samochodu jest córka i tylko ona może go sprzedać :mad:

Powrót