Darowizna z konta firmowego na konto prywatne

• Autor wątku Autor wątku Fenicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fenicki

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Darczyńca i obdarowany są braćmi oraz zwykłymi osobami fizycznymi.
Problem jednak w tym, że darczyńca przekazał darowiznę ze swojego konta firmowego (na wydruk jest napisane Komputronik Jan Kowalski, czyli nazwa firmy), a nie było jego intencją przekazać darowizny jako firma (jednoosobowa działalność gospodarcza prowadzona przez osobę fizyczną), tylko po prostu jako osoba fizyczna.

Czy wobec tego taka darowizna może być traktowana jako od osoby fizycznej dla osoby fizycznej, czy też powinno się ją traktować jako od firmy dla osoby fizycznej?

A czy jest to firma posiadająca osobowość prawną czy też os. fizyczna prowadząca działalność gospodarczą?

Przepraszam, z przyczyn obiektywnych nie mogłem przez długi czas odpowiedzieć.

Jest to "os. fizyczna prowadząca działalność gospodarczą".

Temat był swojego czasu długo przerabiany na innym forum i nie ma co do tego stuprocentowej konkluzji. Jednak większość komentujących, w tym także ja, przychylało się do interpretacji, że z punktu widzenia podatkowego jest się osobą fizyczną nieposiadającą osobowości prawnej.

Konto "firmowe" jest zatem kontem osoby fizycznej przeznaczonym na potrzeby działalności gospodarczej. Prawo bankowe nie zabrania wykorzystania konta firmowego na użytek prywatny (jedynie w drugą stronę istnieje zakaz). Nie wydaje się zatem aby istniały podstawy prawne kwestionowania jakiegokolwiek użycia konta "firmowego" na potrzeby osobiste.

Sam problem chyba powstał (i był znaczne trudniejszy do rozpatrzenia) dawno - gdy nie istniał podatek Belki. Wówczas odsetki zgromadzone na rachunku prywatnym były nieopodatkowane, natomiast na rachunku "firmowym" owszem.

world_cup, to bardzo logiczne co piszesz, ale jeżeli mój Urząd Skarbowy by to kwestionował, to co będę mógł zrobić? Czy da się w takim przypadku napisać wniosek o interpretację przepisów, czy coś w tym stylu?

A umowa darowizny co mówi? Czy jest tam może zapis, ze pieniądze będą przelane ze środków prywatnych darczyńcy znajdujących się na koncie firmowym jednoosobowej działalności gospodarczej darczyńcy?

Fenicki napisał:
a nie było jego intencją przekazać darowizny jako firma (jednoosobowa działalność gospodarcza prowadzona przez osobę fizyczną), tylko po prostu jako osoba fizyczna.
parasoll.ka - z tego chyba wynika że w umowie (która równie dobrze mogłaby być ustna i wciąż ważna) takiego zapisu nie było, ale wówczas powstaje pytanie co to zmienia?

Oczywiście że niczego to nie zmienia, wg mnie wszystko jest OK. Środki pieniężne na koncie firmowym osoby fizycznej prowadzącej DG są osobistymi środkami pienięznymi osoby fizycznej i przelew darowizny wg mnie jest poprawny, ale US bardzo lubi potwierdzenie wszelkich "działań" a pismie.

Tak, w umowie ma taki zapis, więc nie powinno być problemu.

Jest tutaj natomiast jeszcze druga kwestia.

Chodzi mi konkretnie o sprawę opisaną w tym artykule:
NSA: obdarowany sam może wpłacić sobie darowiznę na konto - Podatki - WP.PL

Mianowicie, mam taką sytuacja:
Darczyńca ma dwa rachunki bankowe: firmowy i prywatny.
Obdarowany ma jeden rachunek (prywatny), ale jest to ten sam rachunek co rachunek prywatny darczyńcy. Po prostu darczyńca i obdarowany mają wspólny rachunek bankowy.

Przelew z (firmowego) rachunku darczyńcy na (prywatny) rachunek obdarowanego (wspólny dla darczyńcy i obdarowanego) NIE może być chyba w żaden sposób posądzony o obdarowanie samego siebie? No bo przecież przelew jest z rachunku darczyńcy, a to że pieniądze są przelewane na wspólny rachunek darczyńcy i obdarowanego nie ma chyba nic do rzeczy?

Dodam (chociaż nie wiem, czy w tym kontekście ma to jakieś znaczenie), że darczyńca i obdarowany są braćmi.

Witam. Też mam pytanie w tym zakresie. Sprawa wygląda następująco.
Rodzice przesyłają pieniądze dla syna. Jednak przez nieuwagę wysyłają nie ze swojego konta na osobę fizyczną, a z konta firmowego jednego z rodziców. Syn zwraca pieniądze jeszcze tego samego dnia na konto firmowe.
No i pytanie takie. Rodzice chcą przelać mu tą darowiznę ale już z właściwego konta, tego nie firmowego. Ale czy wtedy nie będzie podwójnej darowizny? Czy syn jest zobowiązany do zapłaty podatku, już od tego przelewu z konta firmowego? Jeśli tak, to w jakiej wysokości? Co oznacza dla firmy rodzica taka darowizna, która została mu zwrócona?

1. A co było w treści przelewów (wszystkich)
2. Co to za firma? Sp. z o.o.? s.c.? jednoosobowa działalność?
3. Podatku od darowizny nie będzie w I grupie - o ile spełnią pozostałe warunki.

Był jeden przelew. w tytule darowizna 2014. jednoosobowa działalność.

Moi drodzy temat dosyć dawno temu poruszony a nigdzie nie znalazłem nowszych interpretacji. Czy coś na dzień dzisiejszy wiadomo o takich darowiznach z konta jednoosobowej działalności gospodarczej na rzecz dzieci? Nie ma z tym później żadnych problemów podatkowych? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Powrót