Darowizna za życia a spadek

• Autor wątku Autor wątku JANJAGr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JANJAGr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
W mojej rodzinie zdarzyła się następująca sytuacja:

Dwaj bracia dziedziczą ustawowo spadek po swojej mamie. Do spadku wchodzi mieszkanie, które w przeszłości matka sprzedała jednemu z synów (A). Po kilku latach ten syn darował matce to mieszkanie, a ona była jedyną właścicielką aż do śmierci.
Nie ma dziedziczenia po ojcu braci, rozwód rodziców odbył się przed nabyciem mieszkania.

Drugi brat (B) dostał za życia matki darowiznę od niej - udział w domu, w którym matka kiedyś mieszkała. Ta darowizna weszła do majątku osobistego brata B. W treści aktu nie napisano nic o wyłączeniu jej że spadku.
Następnie brat B darował ten udział swojemu kuzynowi, który mieszka w tym domu. Podobno matka nie spłacała kredytu za dom, więc brat B miał moralny obowiązek oddać jej udział. W rzeczywistości brat B dostał od kuzyna pieniądze "pod stołem", ale to byłoby bardzo trudne do udowodnienia.

Moje pytania:
1.Czy brat A może domagać się większej części spadku z racji tego, że jedyny składnik majątku matki kiedyś był jego własnością?
2.Czy darowizna dla brata B wchodzi do spadku, mimo opisanej sytuacji?
3.Czy przy dziale spadku ma znaczenie, kto i jak długo opiekował się matką i jakie koszty poniósł?

Powrót