Darowizna, zachowek

• Autor wątku Autor wątku kiki198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kiki198

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry
Sytuacja wygląda tak tato przepisał mi mieszkanie w darowiźnie ze służebnością mieszkania, ,,darowizna zwolniona od obowiązku zaliczenia na schedę spadkową ,, ( mam czworo rodzeństwa) Pytanie jest czy należy się rodzeństwu zachowek i czy mogą ich spłacać za życia taty ? otóż mam problem z siostrą pożyczyła ode mnie sporą sumę pieniędzy oczywiście po parę stów ( bo nie ma ) w tytułach przelewów pisałam ,, do oddania jak nie oddasz to zachowek '' uzbierała się spora suma bo mam miękkie serce i czy z tego tytułu muszę odprowadzić podatek, czy zaliczy się to na ewentualny zachowek jak mogę wymeldować siostrę z mieszkania na które nie łoży a pokój w którym przebywa od czasu do czasu doprowadziła do ruiny ( siostra pomieszkuje z tatą ) nie pracuje nie łoży na utrzymanie wynosi wszystko z mieszkania.:-x

Pytanie jest czy należy się rodzeństwu zachowek
Być może tak. Zależy jaki majątek pozostawi po sobie ojciec. Jakiej wartości.
czy mogą ich spłacać za życia taty ?
Nie, ponieważ roszczenie jeszcze nie powstało. To tak jakbyś zaczęła spłacać pożyczkę w banku, której jeszcze nie zaciągnęłaś.
mam problem z siostrą pożyczyła ode mnie sporą sumę pieniędzy oczywiście po parę stów ( bo nie ma ) w tytułach przelewów pisałam ,, do oddania jak nie oddasz to zachowek ''
Te kwoty możesz rozliczyć przy ustalaniu wysokości zachowku. Jeśli to pożyczki bez ustalonego terminu zwrotu, to wypadało by je najpierw wypowiedzieć i wezwać do zwrotu. Czytaj art. 723 kc.
czy z tego tytułu muszę odprowadzić podatek
Nie.
jak mogę wymeldować siostrę z mieszkania
Decyzją administracyjną. Tu masz opisane:
https://forumprawne.org/postepowanie-administracyjne/293661-jak-wymeldowac-kogos.html
Zameldowanie to jedynie administracyjne potwierdzenie zamieszkania. Nic więcej. Nie daje praw do zamieszkania w lokalu. Więc wymeldowanie nic nie zmieni. Ją należy pozbawić tytułu prawnego do zamieszkania. A o tym nic nie piszesz.
na które nie łoży
Przecież mieszka na Twoich warunkach. Jak masz miękkie serce, to trzeba mieć twarde 4 literki. Tak mówi przysłowie.

,,Ją należy pozbawić tytułu prawnego do zamieszkania.'' A o tym nic nie piszesz..Jak to zrobić ?

Powrót