Darowizna ziemi od wujka

• Autor wątku Autor wątku Adam142
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam142

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
sytuacja wygląda tak, że moja mama ma siostrę i brata (najstarszy z nich wszystkich). W okolicy lat 90-ych dziadkowie przepisali całe gospodarstwo na tego brata (w księdze wieczystej jest informacja o umowie przekazania gospodarstwa rolnego). Brat jest kawalerem i cały czas mieszkał (i nadal mieszka) w domu, który był objęty przekazaniem. Dziadkowie zmarli ponad 10 lat temu i z tego co się dowiedziałem nie było wcale przeprowadzanego żadnego postępowania spadkowego (tj. nikt z rodzeństwa nic nie dostał, może dlatego, że dziadkowie jedyny majątek przepisali wcześniej na syna).

W międzyczasie okazało się, że okolica bardzo się rozbudowała i wartość ziemi, która została przepisana wcześniej mocno wzrosła. Siostra, która wcześniej nie interesowała się zbytnio dziadkami i resztą rodziny zaczyna domagać się z tego powodu spłaty.

Wujek nie ma zamiaru spłacać tej siostry i postanowił przekazać całość w darowiźnie mnie. Pytanie czy da się całość tak rozegrać żeby zamierzenie wujka się powiodło? Nie chciałbym żeby potem ktoś domagał się czegoś ode mnie.

Nikt nigdy nie będzie mógł z tego tytułu się czegokolwiek od ciebie domagać. Darowizna i tyle.

Adam142 napisał:
Dziadkowie zmarli ponad 10 lat temu
Już z samej tej informacji wynika że ewentualne roszczenia osób uprawnionych do uzupełnienia zachowku (skierowane do obdarowanego syna Twoich dziadków) uległy przedawnieniu ponad 5 lat temu. Wujek niech więc powie swej siostrze że jej roszczenia są przedawnione i że jeśli pozwie go do sądu to nadaremnie wyda pieniądze na opłaty sądowe i adwokata.

Art. 924 kodeksu cywilnego
Spadek otwiera się z chwilą śmierci spadkodawcy.

Art. 1007
§ 2. Roszczenie przeciwko osobie obowiązanej do uzupełnienia zachowku
z tytułu otrzymanych od spadkodawcy zapisu windykacyjnego lub darowizny
przedawnia się z upływem lat pięciu od otwarcia spadku.

Ostatnia edycja:
Powrót