Darowizna ziemi

• Autor wątku Autor wątku MaaRee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaaRee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Cześć
Proszę o radę w sprawie darowizny ziemi. Otóż ojciec i jego siostra rodzona stali się włascicielami ziemi/budowlana + uprawna/ po rodzicach swoich. Ponieważ chcemy wziąć z bratem całość, w pierwszym momencie był pomysł, że ciotka przekaże swoją część ziemi darowizną na ojca a ojciec przekaże następnie darowizną nam. Tylko jest jeszcze w tym wszystkim nasza, moja i brata siostra. Nie chcemy żeby w pewnym momencie była ona wlascicielką 1/3 od całości, jak ojciec będzie miał wszystko. My chcemy spłacić siostrę ale tylko od częsci taty, jaka podlegałaby podziałowi w rodzinie naszej a nie od całosci. Czy wtedy lepiej żeby ciotka przekazała na nas jako z drugiej linii tę ziemię, zapłacić podatek jak z tej grupy i mieć spokój? Czy jak to ugryźć??? Coś doradzicie?

I takie dodatkowe dla upewnienia się, czy darowizna przekazana mi przez ojca tej ziemi, będzie się wliczała się przy podziale majątku z zoną? Jesteśmy w trakcie rozstania, nie mam rozdzielności majątkowej, ponieważ ustaliliśmy że z uwagi na zarobki moje lepiej abyśmy nie wpadali w 2 próg, bo ona też może stracić i rozliczamy się razem. Jak czytałem darowizna, jak będzie zaznaczona że to na mnie, nie będzie się wliczać przy podziale wtedy?
Dzięki z góry za odpowiedz

MaaRee napisał:
Jak czytałem darowizna, jak będzie zaznaczona że to na mnie, nie będzie się wliczać przy podziale wtedy?
Tak. Jeżeli pana ojciec tam mieszka może przekazać całość umową dożywocia zamiast darowizny. W takim przypadku, gdy umowa dożywocia będzie wykonywana (opieka nad dożywotnikiem) to nie będzie liczyła się do zachowku dla siostry bo jak można zrozumieć tego Pan się obawia.

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Tak. Jeżeli pana ojciec tam mieszka może przekazać całość umową dożywocia zamiast darowizny. W takim przypadku, gdy umowa dożywocia będzie wykonywana (opieka nad dożywotnikiem) to nie będzie liczyła się do zachowku dla siostry bo jak można zrozumieć tego Pan się obawia.
Nie mieszka. Mieszkał tam jego brat, zmarł. Właścicielami notarialnie stali się mój ojciec i jego siostra. Zależy nam aby siostrze nie płacić zachowku od całości a tylko od częsci ojca. Bo w pewnym momencie ojciec będzie właścicielem całej ziemi, jak przekaże mu siostra jego

Powrót