Darowizna

• Autor wątku Autor wątku kaszpirekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaszpirekk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam pytanie. Rodzice mojej zony zapisali darowiznę swojemu synowi czyli bratu żony. Odbyło się to za jej plecami bez jej wiedzy. Czy żona ma teraz prawo żądać zachowku od swojego brata i na jakiej podstawie to się odbywa?

1. Właściciel (a więc rodzice) ma prawo robić ze swoja wlasnością wszystko - nawet darować ja osobie postronnej.
2. Zachowek to kwota, która się należy SPADKOBIERCY USTAWOWEMU nieuwzględnionemu w testamencie lub pozbawionemu udziału w spadku wskutek dokonania wcześniejszej darowizny przez ew. spadkodawcę. Więc by żądac zachowku, nalezy doczekać otwarcia spadku, tj. smierci spadkodawcy/-ów.
3. Po śmierci spadkodawcy/-ów wspomniana darowizna zostania zaliczona na schedę spadkową, a więc wejdzie do masy spadkowej. Następnie zostaną wyliczone udziały spadkowe i określona kwota, która będzie się należała spadkobiercom nie otrzymującym fizycznie spadku. Osoba, która otrzymała drowiznę, będzie musiała zapłacić tę kwotę tej/tym, która spadku nie otrzymała.

A jeśli obdarowani darowizną zobowiązali się spłacić zadłużenie mieszkania i wykupić to mieszkanie. To pod tym warunkiem zostali obdarowani darowizną?

Przepraszam autora za dołączenie się do tematu, ale jestem w identycznej sytuacji i nie chciałem tworzyć nowego tematu i tym samym śmiecić forum. Myślę że pytanie to przyda się również twórcy tematu.

___

Szanowni Państwo,
Czy wspomniana wyżej darowizna ma jakiś termin ważności w jakim można doliczyć ją do masy spadkowej? Chodzi mi o to, czy np jest ustalony jakiś termin po którym darowizny nie można wliczyć do masy spadkowej. Rodzice mogą żyć jeszcze długo, a obdarowany w moim przypadku załatwił z rodzicami i notariuszem darowiznę tylko dla siebie mimo, że za życia nic dla nich nie robił, a ja nie chce mu tej partyzanckiej zagrywki darować.

Pozdrawiam i dziękuję autora tematu za poruszenie tego wątku

Powrót