darowizna

• Autor wątku Autor wątku marta100049
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta100049

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry ,mam pytanie.W 1987 roku rodzice przekazali mi gospodarstwo rolne jako swojej następczyni umową przekazania gospodarstwa rolnego w zamian za rentę.Byłam wtedy już mężatką,mąż nie został ujęty w zapisie ponieważ nasze pożycie nie układało się.Mąż zmarł w 1991 roku a ja w chwili obecnej mam problem z przekazaniem gospodarstwa swojej córce ,ponieważ notariusz twierdzi że mój zmarły mąż dziedziczy prawo do mojego majątku ,które mam po rodzicach.proszę o odpowiedż co mam robić

Podstawowe pytanie jaki należy zadac w tej sytuacji to czy owa umowa rzeczywiście jest umową darowizny czy może umową dożywocia gdyż rodzi to inne skutki prawne??

Na akcie notarialnym jest napisane umowa przekazania gospodarstwa rolnego,jako następczyni do jej odrębnego majątku od tego czasu jestem jedynym właścicielem i pod taką nazwą figuruję w księdze wieczystej .nieruchomość nabyłam z obciążoną hipoteką i służebnością obojga rodziców.

Jeżeli gospodarstwo rolne było przekazane tylko Pani, i tylko Pani jest ujawniona w księdze wieczystej to notariusz nie podstaw do odmowy sporządzenia aktu. Może Pani albo iść do innego, albo wnieść skargę (zażalenie?) do sądu, który nakarze notariuszowi sporządzić testament.

Poszukałem trochę, dwa orzeczenia:

1999.06.15 postanow. SN III CKN 269/98 LEX nr 50693
Umowa przekazania gospodarstwa rolnego następcy zawarta w trybie ustawy z dnia 27 października 1977 r. o zaopatrzeniu emerytalnym oraz innych świadczeniach dla rolników i ich rodzin (Dz. U. Nr 32, poz. 140) winna być w stosunkach między stronami tej umowy traktowana jako umowa darowizny w związku z czym w razie pozostawania następcy w ustroju majątkowej wspólności ustawowej małżeńskiej przedmiot umowy stanowi jego majątek odrębny (art. 33 pkt 2 k.r.o.).

1989.11.15 uchwała SN III CZP 93/89 LEX nr 146208
1. Gospodarstwo rolne przekazane jednemu z małżonków na podstawie art. 43 ust. 1 i art. 52 ust. 1 ustawy z dnia 27 października 1977 r. o zaopatrzeniu emerytalnym oraz innych świadczeniach dla rolników i ich rodzin (Dz. U. Nr 32, poz. 140) stanowi jego majątek odrębny (art. 33 pkt 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).
2. Gospodarstwo takie wchodzi do majątku wspólnego wówczas, gdy na podstawie powyższych przepisów zostało przekazane obojgu małżonkom.

Niestety powyższe orzeczenia tyczą się gospodarstw przekazanych npdst. ustawy z 77 roku.
Pani otrzymała gospodarstwo npdst. ustawy z 82 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin.
Na bazie tejże ustawy SN w postanowieniu III CKN 612/98 stwierdził, iż ,,Wykładnia systemowa oraz historyczna art. 49 ust. 1 obowiązującego w dacie przekazania gospodarstwa rolnego uczestnikowi przez jego rodziców, prowadzi do wniosku, że uregulowanie wyrażające się we wskazaniu małżonka jako uprawnionego, stanowi odstępstwo od reguły nierozdrabniania gospodarstw. Natomiast z tekstu przepisu nie wynika w żaden sposób zamiar ustawodawcy modyfikowania zasad prawa rodzinnego, w szczególności zasady zaliczania do dorobku mienia nabytego w czasie trwania wspólności ustawowej (art. 32 § 1 k.r. i o.)."
Art.*32.*§*1.*Dorobkiem małżonków są przedmioty majątkowe nabyte w czasie trwania wspólności ustawowej przez oboje małżonków lub przez jednego z nich.

Identycznie

2000.03.27 postanow. SN III CKN 612/98 LEX nr 51369
Art. 49 ust. 1 ustawy z 14.XII.1982 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin dopuszczając przekazanie gospodarstwa rolnego małżonkom stanowił odstępstwo od sprzeciwiającej się rozdrabnianiu zasady następstwa jednej osoby, natomiast nie zmieniał reguł powstawania dorobku wynikających z art. 32-34 k.r.o.

Tak więc chyba notariusz miał rację twierdząc, iż gospodarstwo wchodziło w skład majątku wspólnego.

Notariusz sugeruje się tym że skoro byłam w związku małzenskim to mój mąż też ma do tego prawo nawet kiedy nie żyje dziedziczą jego spadkobiercy .Problem jest dla mnie bardzo trudny ponieważ nie dość że samotnie wychowywałam dzieci teraz rodzina męża może mi zabrać dom należny mi po rodzicach a tutaj jest chyba jawna niesprawiedliwość

To nie tak.
Spadkobiercami są małżonek oraz dzieci.
W Pani wypadku problem sprowadza się do tego, iż w KW jest niezgodność - jest Pani jako właścicielka, a winno być Pani jako współwłaścicielka oraz dziecko/dzieci.

Zacytuje akt notarialny może będzie jaśniej .Małżeństwo A i B przenosi nieodpłatnie własność gospodarstwa na rzecz swojej następczyni Y do jej majątku odrębnego na które powyższa się zgadza i przyjmuje do zapłaty kredyt bankowy jako dłużniczka osobiście odpowiedzialna ,akt został podpisany w 1989 w czerwcu

Nie rozumiem dlaczego powinno być jako współwłaścicielka skoro rodzice przepisali tylko mi

Muszę stwierdzic, żer notariusz miał rację, gospodarstwo to weszło w skład wspólności majątkowej tak więc powinna Pani złożyc w sądzie wniosek o stwierdzenie nabycia spadku i tam od ręki wszystko uregulowac tak jak Pani chce, sędzia powinien Pani wskazac najszybszą i najłatwiejszą drogę żeby wszystko załatwic za jednym zamachem.

wniosek o nabycie spadku ale po kim rodzice żyli gdy dostałam to gospodarstwo żyli jeszcze długo po tym ,mój mąż też wtedy żył ja ani moje dzieci nic nie dziedziczymy po jego śmierci

Ale jeśli przyjąc, że gospodarstwo rolne weszło do waszego majątku wspólnego to połowa należała do Pani męża, tak więc po jego śmierci dziedziczy jego połowę Pani i córka i do czasu sądowego stwierdzeni nabycia nie może Pani dokonywac rozporządzenia tym gospodarstwe, to chyba miał na myśli notariusz

Powrót