Darowizna

• Autor wątku Autor wątku ewelina23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewelina23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Chciałabym zapytać sie odnośnie darowizny.Babcia zamierza przekazać mi w darowiźnie swój dom. Czy po tym ktoś z rodziny będzie miał prawo do ubiegania się o spłatę przeze mnie części domu? Obecnie jestem w trakcie rozwodu.Czy mój mąż będzie musiał wyrazić zgodę na ta darowiznę i czy będzie mógł sie ubiegać o część domu? Jak wygląda proces tego? Gdzie muszę sie udać i jak sprawdzić czy dom nie posiada hipoteki-czy robi to notariusz czy sama muszę. Jakie są koszty darowizny. Dziękuję za odpowiedz.

Jak otrzymasz dom od babci to:
1) nikogo nie będziesz musiała spłacać,
2) jak babcia daruje tylko tobie dom to wejdzie on do twojego majątku odrębnego, więc mąż po rozwodzie nie bedzie miał do niego prawa nawet w przypadku twojej smierci,
3) mąż nie musi wyrażać zgody jezeli dom wejdzie do twojego majątku odrębnego,
4) musisz sama sprawdzić hipoteki w wydziale ksiąg wieczystych sądu rejonowego proadzącego księgę wieczysta dla nieruchomości,
5) koszty to opłata notarialna (zależna od wartości darowizny), opłaty za odpisy ok. 150 zł, opłata sądowa za wpis do kw 200 zł. W twojej sytuacji nie bedzie chyba opłąty skarbowej, ale nie jestem tego pewien - zapytaj w US.

Powrót