darowizna

• Autor wątku Autor wątku skaj81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skaj81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam przejdę odrazu do konkretów w listopadzie roku 2004 mój brat dostal gospodarstwo od rodziców w darowiznie bez mojej wiedzy oczywiście nic się niw oplacalo a wiec wydzierżawił całą ziemię teraz mineło 5 lat i chce wszystko sprzedać oprucz budynków tez bez mojej wiedzy ja sie o tym dowiedzialem i jestem przeciw ale on mówi że mi sie nic nie należy bo ja mieszkam od 5 lat w Niemczech.Dodam ze ojciec zmarl w lipcu 2005 roku.Moje pytanie czy naprawde nic mi sie nie nalezy i co moge robic dalej

Dziekuje za podpowiedz ale konkretnej odpowiedzi tam niestety nie znalazlem ja chce sie dowiedziec czy jest jeszcze szansa na to ze moge go przed sprzedaza powstrzymac i czy mi sie cos tez nalezy poniewaz ja sie nigdy nie wyzekalem niczego a on tylko te 5 lat czekal zeby to sprzedac

jeżeli brat coś dostał to jest to jego i może z tym zrobić co tylko zechce. Ale! po zmarłym ojcu należy Ci się zachowek na potrzeby obliczenia którego bierze się pod uwagę darowizny dokonane na rzecz spadkobierców, czyli między innymi to gospodarstwo które dostał Twój brat.
Generalnie jako córka dziedziczysz wraz z bratem spadkek po ojcu po połowie, no chyba że masz dalsze rodzeństwo albo żyje żona spadkodawcy. i czywiście jeżeli nie ma testamentu. jeżeli to co otrzymasz w ramach dziedziczenia ustawowego nie jest warte 1/4 całego majątku, który pozostał po ojcu wraz z darowiznami, które się dolicza na potrzeby obliczenia zachowku to możesz żądać od brata wyrównania do owej 1/4.
UWAGA Tak jest przy założeniu, że spadkobiercami jesteście tylko Ty i Twój brat.

dziekuje za te odpowiedz to daje mi juz jakies switlo w tej sprawie po ojcu spadku nie bylo bo wszystko co mial to dla brata w darowiznie przepisal a wiec ja nic nie dostalam a domu nie moze spzedac poniewaz matka w nim mieszka i ma tam dozywotnoi pokuj i kuchnie zapisane matka wie ze on to sprzedaje i nawet jej jakies pieniadze obiecal zeby byla cicho

Skoro ojciec zmarł w 2005 roku to czy zachowek nie jest już czasem PRZEDAWNIONY ???????????????

Aha, czyli żyje jesze mamusia. Czyli należy Ci się nie 1/4 a 1/6 (Ty, Twój brat i matka dziedziczycie w 1/3, zachowek to 1/2 udziału, czyli ostatecznie 1/6) wartości wszystkich dużych darowizn jakich Twój ojciec dokonał na rzecz Twego brata - bez względu na to jak dawno to było.

Musisz wystąpić przeciwko bratu z pozwem o zachowek.

O żesz w mordę... :o faktycznie. Nie zwróciłem uwagi na datę śmierci... :ooo: No to po ptokach :razz:

a wiec jesli dobrze rozumiem nie potrzebuje sie martwic nic nie da sie zrobic a brat moze sobie wszystko sprzedac oojciec sie w grobie przekreci a on it tak moze sobie zrobic z tym co chce dziekuje za komentaze :-(

Powrót