Darowizna

• Autor wątku Autor wątku ania24f
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania24f

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
6 lat temu moi rodzice pzrepisali mi mieszkanie w formi aktu notarialnego tzw. darowizna. Wtedy moje rodzenstwo nie zglaszalo zadnych sprzeciwow, gdzy sami mieli wlasne mieszkania. jednak dwa lata temu zmarl moj tata, a rodzenstwo zaczelo domagac sie spzredania mojego mieszkania, ktore zostalo mi darowane pzrze rodzicow i podzielenia na rowne czesci. mam pytanie czy podzial musi byc rowny skoro to tylko mi pzrepisano mieszkanie? A jesli maja prawo do zachowku to jak on jest obliczany? takze dowiedzialam sie ze najpierw musi zostac pzreprowadzona sprawa spadkowa a jej nie bylo, czyli tak wnioskuje z emoje rodzenstwo najpierw musialo by pzreprowadzic sprawe spadkowa a dopiero pozniej zlozyc wniosek o zachowek? I na koncu jeszcze posiadam pisemne oswiadczenie mojej siostry ktora zgadza sie z tym aby mieszkanie bylo moje- czy bedzie mialo to jakies znaczenie w kwestii pzryznania zachowku?

czyli nikt mi nie odpowiedzial czyli zajefane to wasze forum

Zgodnie z prawem spadkobiercy mogą domagać sie zachowku. Roszczenie o zachowek przedawnia się po 3 latach od śmierci spadkodawcy.
Zachowek wynosi połowe tego co spadkobierca odziedziczyłby w przypadku dziedziczenia z ustawy i gdyby nie było darowizny.
Uprawniony do zachowku nie może domagać się sprzedaży mieszkania. Jego roszczenie może być tylko pieniężne.
Żeby odpowiedzieć na inne pytania potrzebne są informacje:
- ilu jest spadkobierców
- co wchodzi w skład spadku (oprócz mieszkania),
- czy darowane mieszkanie było współwłasnością rodziców

PS. Moze najpierw poczytaj inne wątki (np ten http://forumprawne.org/prawo-spadkowe/81321-jak-zmieszyc-zachowek.html ). A forum naprawdę jest zajefajne

Ostatnia edycja:
Powrót