Darowizna

• Autor wątku Autor wątku Mary Jane
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mary Jane

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Moja babcia chce zapisać mieszkanie w formie darowizny na rzecz mojej mamy.Babcia powiedziała,że spisując ostatnią wolę chce zaznaczyć aby moja mama nigdy nie mogła sprzedać mieszkania,nawet po jej śmierci a jeśli to zrobi będzie musiała zrzec się 50% na rzecz jednego z wnuków.Mama twierdzi,że nie da rady opłacić tego mieszkania bo jest one bardzo drogie,ale upartej babci nic nie da się wytłumaczyć.Czy babcia faktycznie spisując ostatnią wolę może zaznaczyć że mama nie będzie mogła sprzedać nigdy nieruchomości?A jeśli to zrobi będzie musiała spłacić babci 2 wnuka??

Czy babcia faktycznie spisując ostatnią wolę może zaznaczyć że mama nie będzie mogła sprzedać nigdy nieruchomości?
moze, bo kodeks cywilny mowi, ze:
Przepis prawny:
Art. 893. Darczyńca może włożyć na obdarowanego obowiązek oznaczonego działania lub zaniechania, nie czyniąc nikogo wierzycielem (polecenie).

z tym ze zobowiazanie do nie dokonywania sprzedazy nie wylacza przeniesienia wlasnosci np w formie darowizny

Czyli wg prawa może zaznaczyć,że nie zyczy sobie pośmiertnie aby mieszkanie zostało sprzedane?

zgodnie z kodeksem cywilnym i przytoczonym powyżej art., odpowiedź brzmi tak może

zakaz sprzedazy miesci sie w pojeciu"obowiazek oznaczonego zaniechania"

Czy osoba obdarowana(córka) płaci podatek w Urzędzie Skarbowym od otrzymanej darowizny od matki?

z racji bycia zstepną córka nie placi podatku od darowizny, ale po warunkiem ze zglosi fakt nabycia do US w ciagu 6 miesiecy

Powrót