Darowizna

• Autor wątku Autor wątku mychotka86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mychotka86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie dotyczące darowizny w postaci 2h ziemi, którą moja babcia dała jako ciocia. Prawdopodobnie jest to darowizna dożywotnia, więc nie wiem czy można ją w ogóle odebrać. Okazało się jednakże, że chłopak który ją dostał, zachował sie w stosunku do niej tak ja by dostał lizaka a nie ziemie. ani dziękuje itp..Teraz jej nie zna, bo dostał to co chciał, a przecież babcia ma jeszcze córkę, której ta ziemia sie należała. Podkreślę że babcia jest schorowana, i nie podejmuje właściwym decyzjji ze względu na wypadek który kiedyś miała. Prosze o odpowiedziec czy babcia z mama może sie starać o unieważnienie darowiny>> i w jakich przypadkach jest ona zwracana. i czy mozna ja odberać w przypadku darowizny dożywotniej

pozdraiwam
i prosze o szybką odpowiedź

Zasadniczo można.
Kodeks cywilny:
Art. 898. § 1. Darczyńca może odwołać darowiznę nawet już wykonaną, jeżeli obdarowany dopuścił się względem niego rażącej niewdzięczności.

Należy jednak zaznaczyć, że zawiedzione oczekiwania darczyńcy co do należytego zajmowania się przez obdarowanego przedmiotem darowizny, czy też egzaltacją wdzięczności nie mogą uzasadniać odwołania darowizny.

Chodzi tu wyłącznie o rażącą niewdzięczność. W judykaturze przyjmuje się, że "przez pojęcie "rażącej niewdzięczności" należy rozumieć tylko takie czynności obdarowanego - działania lub zaniechania, które są skierowane przeciwko darczyńcy z zamiarem nieprzyjaznym. Chodzi tu przede wszystkim o popełnienie przestępstwa przeciwko darczyńcy, np. przeciwko zdrowiu, życiu, czci, mieniu oraz o naruszenie przez obdarowanego obowiązków wynikających ze stosunków osobistych łączących go z darczyńcą - np. odmowa udzielenia pomocy w czasie choroby. Znamion rażącej niewdzięczności nie wyczerpują czyny nieumyślne obdarowanego, a nawet drobne czyny umyślne, ale niewykraczające poza zwykłe konflikty rodzinne." ( tak np. SA w Szczecinie w wyr. z dnia 14.04.2005 r., sygn. I ACa 60/05).

dziękuje za odpowiedź,

Powrót