darowizny przed śmiercią spadkodawcy a masa spadkowa

• Autor wątku Autor wątku mad131
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mad131

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, uprzejmie proszę o ustosunkowanie się do opisanej poniżej sprawy.
Matka K - wdowa, właścicielka gospodarstwa rolnego zmarła w grudniu 2020r.
Spadkodawczyni miała syna A. i córkę R., syn kawaler bezdzietny, córka zamężna ma dwie córki M i W, obie zamężne.
Matka posiadała gospodarstwo rolne z domem i mieszkanie które zakupiła w 2008r. okupując ciężkimi wyrzeczeniami. W grudniu 2011 r. podarowała mieszkanie swej wnuczce M umową za służebność zamieszkiwania. Mieszkała w tym mieszkaniu opłacając wszelkie rachunki, czynsz itp. do końca życia. Jako syn A. mieszkałem z mamą i się nią opiekowałem. Moja siostra, R nie interesowała się mamą.
Około roku 2015 matka podzieliła gospodarstwo rolne (w tajemnicy przede mną) dając kawałek gruntu gminie (rzekomo na komunikacyjne cele, pół podwórka) a następnie darowała po jednej działce obu wnuczkom - M. i W.
Wnuczki podobnie jak i córka nie interesowały się babcią.
Matka zostawiła zapis bankowy by trochę zaoszczędzonych pieniędzy przekazać mnie po jej śmierci, planowała wydziedziczyć córkę R, ale nie zdążyła napisać testamentu bo zabrał ją covid 19.
Po śmierci koszty pogrzebu, piwniczki cmentarnej poniosłem wyłącznie ja, ani siostra R ani jej córki M i W nie dołożyły grosza bo powiedziały, że nie mają pieniędzy.
Muszę też zbudować nagrobek (zobligowany przez zarząd cmentarza) a ww. osoby zapowiedziały, że nie dadzą grosza bo nie mają pieniędzy (są dobrze sytuowane).
Matka miała tez jakieś złote kosztowności, które zniknęły, przed śmiercią wiedziała o ich zniknięciu. Wnuczka, która wiedziała o nich nie upomina się o nie, mimo, że wiedziała, że matka planowała jej je darować. Posiadała klucze do mieszkania, ja zmieniłem zamek dopiero po śmierci mamy.
Ja nie mam pracy, jestem w wieku przedemerytalnym, ale nie będę miał ani renty ani emerytury a gospodarstwo jest praktycznie zdewastowane.
Kwota pieniędzy pozostawionych przez matkę w zapisie bankowym nie była duża.
Siostra R, oraz jej córki naciskają na szybkie przeprowadzenie sprawy spadkowej i siostra będzie domagać się połowy udziału w tym co pozostało z gospodarstwa. Chcą bym jak najszybciej wyniósł się z mieszkania.
Rodzą się pytania:
1. Czy Siostra R, lub obdarowane jej córki M. i W. (wnuczki mojej matki) powinny partycypować w kosztach pogrzebu i nagrobka?
2. Czy darowizny działek dla wnuczek M i W (córek siostry) powinny zostać uwzględnione w dziale spadku pomniejszając część należną siostrze R?
3. Czy darowizna mieszkania za służebność zamieszkania powinna też zostać analogicznie uwzględniona jak darowizna działek?
4. Czy podział gospodarstwa rolnego był legalny? Czy gmina ma obowiązek pokazania mi dokumentów dotyczących tej sprawy?

Co mogę zrobić, nie stać mnie na kosztowne porady adwokata.
Będę wdzięczny za wskazówki, gdzie szukać odpowiednich przepisów albo orzeczeń w podobnych sprawach.

Czy zmarła matka była sama właśćicielka gospodarstwa czy wspólnie ze zmarłym mężem.
Jaka powierzchnia gospodarstwa i jakie budynki zostały po smierci matki .

Zmarła matka była sama właścicielką gospodarstwa, ojciec zmarł dawno. Przed darowiznami gospodarstwo miało 1,66 ha, w chwili śmierci matki lekko ponad 1 ha w dwóch kawałkach, dom z sadem i osobno łąka. Zabudowania to dom mieszkalny parterowy, przylega dobudowana rozbudowa nieukończona oraz budynki gospodarcze - stajnia i stodoła z zawalonym dachem.

Z powyższego opisu wynika że w skład spadku weszło gospodarstwo rolne.Do dziedziczenia z ustawy zostałeś powołany ty i twoja siostra.Matka poczyniła darowizny na rzecz swoich wnuczek mniej niż 10 lat przed swoją śmiercią .Z tego tytłu zarówno ty jak i twoja siostra macie możliwośc żądać od nich zachowku.Wnuczka M dostała mieszkanie i działkę a wnuczka W działkę.W twoim wypadku od każdej z wnuczek możesz żądac wypłaty zachowku w wysokości 1\4 wartości darowizn jakie otrzymały od swojej babci.Masz na to 5 lat od chwili smierci matki.Wartośc darowizn czyli mieszkania i działek ustalasz na podstawie cen obecnych.Najpierw musisz uzyskać stwierdzenie nabycia spadku w sadzie lub poświadczenie dziedziczenia u notariusza a potem składasz pozew do sądu wobec obdarowanych wnuczek o zapłatę zachowku .Jesli nie masz dochodów wraz z pozwem o zachowek do sądu składasz wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych oraz o przydzielenie ci adwokata z urzedu.
Druga sprawa to dział spadku gospodarstwa rolnego,który nastapi między tobą i siostra.Przy dziale spadku możesz żądac rozliczen kosztów pogrzebu i pochówku zmarłej matki.Przy wniosku o dział spadku również możesz złozyć wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych poniewaz taki dział spadku moze okazac się kosztowny.Jesli nie dojdziesz z siostra do porozumienia bedzie potrzebna sadowa wycena gospodarstwa rolnego i opinia biegłego co do mozliwosci podziału tego gospodarstwa na was dwóch ,ciebie i siostre.Jeżeli ani ciebie ani siostry nie stać na spłaty z gospodartwa rolnego .może dojść do podziału tego gospodarstwa na was dwoje lub do sprzedazy sądowej i podziału pieniedzy.Możecie równiez razem z siostra sprzedac gospodarstwo w całości i podzielic sie pieniedzmi bez udziału sadu poniewaz wtedy uzyskacie wyższą kwotę .Poniewaz mieszkałeś w mieszkaniu ,które stanowi własność wnuczki powinieneś to mieszkanie opuścić

Bardzo serdecznie dziękuje za poradę, to jest bardzo cenna wskazówka dla mnie. Będę się starał zastosować do niej.
z poważaniem
Marek

Powrót