Darownizna bez podatku - przelew na konto inne niz obdarowanego...

• Autor wątku Autor wątku corvim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

corvim

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie darowizny/pożyczki i związanego z tym opodatkowania.

Chcę pożyczyć "szwagrowi" (brat mojej żony) pieniądze na zakup samochodu, kwota przekracza 36tys zł. Najprawdopodobniej w formie darowizny, ale może to być też umowa pożyczki (proszę o poradę czy to ma znaczenie w kwestii zapłaty podatku). Wiem że zgłoszona pożyczka lub darowizna w pierwszej lini podlega zwolnieniu z podatku PCC/od darowizn.

Dwa pytania związane z tym:
- Czy możemy przelać pieniądze bezpośrednio na konto sprzedawcy samochodu czy musi być najpierw na konto szwagra ? Czy przelewając duzą kwote pieniedzy na konto zony z mojego muszę zgłaszać darowiznę ? Nie mamy rozdzielności majątkowej.
- Czy mogę przelać pieniądze ja czy musi to być moja żona (siostra obdarowanego) aby skorzystać ze zwolnienia z podatku ?

Proszę o podpowiedź.

Jeśli darowizna będzie z majątku osobistego żony do majątku osobistego jej brata to może być w całości zwolniona.
Darowizna od Ciebie byłaby opodatkowana, ale tylko od nadwyżki ponad kwotę wolną, która w tym przypadku wynosi 27 090 zł.
Jeśli darowizna byłaby od was obojga, to traktujemy ją tak jakby była w połowie od ciebie, a w połowie od twojej żony. W takiej sytuacji każda z połówek nie przekraczałaby kwoty wolnej 27 090 zł, a więc nie podlegałaby opodatkowaniu. Nie trzeba by jej było nawet zgłaszać.

Jeśli decydowalibyście się na wariant pierwszy (darowizna tylko od żony), to bezpieczniej jest przelać kwotę darowizny na konto brata, a nie bezpośrednio dla sprzedawcy samochodu. Zaoszczędzi to potencjalnych niepotrzebnych sporów ze skarbówką.

corvim napisał:
Wiem że zgłoszona pożyczka lub darowizna w pierwszej lini podlega zwolnieniu z podatku PCC/od darowizn.
Szwagier to nie rodzina. Zwolnienie go nie dotyczy. Tu masz listę - do kategorii najbliższej rodziny zalicza się:

• małżonka,
  • zstępnych: dzieci, wnuków, prawnuków,
  • wstępnych: rodziców, dziadków pradziadków,
  • pasierbów;
  • rodzeństwo,
  • ojczyma oraz macochę.

Jak to ma byc faktycznie pożyczka - to po co kombinować z darowizną? koszt zgłoszenia pożyczki jest nieduży.

Dziekuję za podpowiedź. Mam jeszcze jeden problem/wątpliwośćdo rozwiązania:

-> Czy można zawrzeć umowę przedwstępną kupna-sprzedaży (dwie osoby fizyczne/ prywatnie) samochodu którego Sprzedawca jeszcze nie posiada a zakupi go dopiero z zaliczki wpłaconej na podstawie umowy przedwstępnej ?
-> Czy wpłacając zaliczkę przelewem należy składać jakąś deklarację do US czy dopiero PCC przy zawarciu umowy przyrzeczonej ?

Powrót