data nabycia spadku a powstanie zobowiązania podatkowego

• Autor wątku Autor wątku rodzyn01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rodzyn01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam. W 1984 roku zmarł dziadek, w 2003 jego żona (babcia). W 2004 roku wydano postanowienie o nabyciu spadku po 1/4 gospodarstwa rolnego dla każdego z 4 dzieci. W 2008 zmarł nasz ojciec (któremu przypadało właśnie 1/4 udziału w tejże nieruchomości). Odziedziczyliśmy wspomniany udział na mocy postanowienia sądu o nabyciu spadku w 2009 r. My chcemy (po podziale spadku) sprzedać swoją część. Pytanie - jaka jest właściwa data nabycia spadku przez nas - znaczy się - czy po sprzedaży będziemy musieli zapłacić 19% podatku dochodowego w urzędzie skarbowym? Jaką datę weźmie pod uwagę US. Wiem, że jeżeli nabycie spadku nastąpiło przed bodajże 2007 r. było to całkowicie zwolnione z podatku. Z kolei po 2008 obowiązywało zwolnienie ze sprzedaży w przypadku wykorzystania kasy na cele mieszkaniowe.

Z góry dziękuję za odp.

Nie jestem pewny na 100% ale datą ważną dla US będzie prawomocne postanowienie z 2009r. Od tej daty do 6 m-cy trzeba zgłosić spadek do US i wtedy jest się zwolnionym z podatku/Podatnicy I grupy/. Po tym terminie niestety płaci się podatek. Zadzwoń do US to wytłumaczą.
Pozdrawiam

Tak, tak, tylko mnie chodzi o podatek nie od nabycia, ale od sprzedaży spadku. Formalności związane ze zgłoszeniem nabycia do US dopełniliśmy, ale chcemy teraz swoją część (po podziale sprzedać)... Pytanie czy zapłacimy 19% dochodowego - czyli inaczej którą datę nabycia spadku weźmie pod uwagę US - dziadka, babci czy ojca (po którym de facto odziedziczyliśmy jego udział). Żeby sprawę utrudnić na chwilę obecną brak jest masy spadkowej (ś.p. dziadek choleryk pogonił w 1971 roku sołtysa z rejentem w związku z czym nie uzyskał aktu własności na mocy ustawy o uwłaszczeniu gospodarstw rolnych z 1971 r. - mamy tylko akt własności z przed wojny - ale na jego podstawie nie chcą nam założeć księgi wieczystej). Obecnie czekamy już prawie rok na postanowienie sądu o uwłaszczeniu na mocy tejże ustawy. Tak więc ponawiam pytanie - czy od sprzedaży spadku zapłacimy podatek?

W przypadku np. mieszkania nie zapłaciłbyś podatku jeżeli zbycie nastąpiłoby po 5 latach od nabycia prawa. w przypadku gospodarswa ronego- nie wiem.Najprościej jest wykonać telefon do US.

Powrót