Data powstania przychodu Vinted?

• Autor wątku Autor wątku elwood2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elwood2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Szanowni Państwo, taka kwestia.

Sprzedaję różne drobne rzeczy na vinted. Procedura u nich jest taka:
1. Sprzedaję daną rzecz.
2. Ktoś potwierdza zakup, pieniądze wpływają do tzw Portfela Vinted i tam się gromadzą. Mogę za nie kupować rzeczy na Vinted, albo wypłacić je sobie na konto.
3. Po przekroczeniu jakiegoś tam przychodu, portfel vinted jest blokowany, tzn. nie mogę z niego za nic zapłacić, ani wypłacić na konto, ale jak coś sprzedam po tej blokadzie to wpływa to do portfela vinted i tam jest blokowane jak dotychczasowe środki.
4. Po uwiarygodnieniu konta (trzeba przesłać skan dowodu, paszportu itp) portfel jest odblokowywany i uzyskujemy dostęp do konta.

Ale:
Cała sprzedaż, jaką dokonamy od momentu zablokowania portfela vinted do momentu jego odblokowywania jest zapisywana w Historii konta tak jakby została wykonana w dniu odblokowania portfela.

Moim zdaniem, jest to całkiem do kitu, księgując środki w portfelu w ten sposób poświadczają nieprawdę, gdyż wpływy z poszczególnych aukcji powinny być przypisane do miesięcy, w których faktycznie sprzedaż nastąpiła (tak jest księgowany np przychód ze sprzedaży internetowej - za datę powstania przychodu uznaje się datę wydania rzeczy kurierowi). Czyli jeszcze przed faktycznym wpływem środków do portfela (paczka musi dojść do klienta, klient musi potwierdzić, że wszystko jest OK i dopiero środki wpływają do portfela).

Kto ma rację - ja, wg powyższych argumentów, czy Vinted, pisząc, że:
"Przykro mi, że nie jesteś zadowolony.

Z naszej strony wszystko jest poprawnie.

Wytłumaczę Ci to na przykładzie transakcji z przedmiotem "<...>".

Kupujący dokonał zakupu w dniu 21.08.2023, wtedy płatność przechodzi do środków oczekujących. W dniu 25.08.2023 transakcja została skompletowana i w tym dniu środki są przekazywane do Twojego Portfela. Środki nie pojawią się z datą zakupu, ponieważ jak wspomnieliśmy portfel pokazuje daty przeniesienia środków z oczekujących do aktywnych.

Pamiętaj, że jesteśmy zobowiązani do przestrzegania zasad naszego procesu w takiej sytuacji. Jak wspomnieliśmy wcześniej, nie możemy zaoferować żadnego innego rozwiązania.

Niestety, jest to nasza ostateczna decyzja. Jeśli masz pytania lub wątpliwości dotyczące innej sprawy - skorzystaj z naszego Centrum Pomocy: https://www.vinted.pl/help i utwórz nowy wątek.

Dziękuję za zrozumienie,"

Niestety, mojego zrozumienia nie ma, bo wg mnie mają błędny system.

Przesyłałem zestawienia, co kiedy zostało sprzedane i kiedy powinno zostać zaksięgowane w Historii, tłumaczyłem - jak grochem o ścianę. Mają to gdzieś.

Co można z tym zrobić? Sęk jest w tym, że w ten sposób w miesiącu odblokowania portfela zaksięgowano mi przychód z kilku miesięcy, co może spowodować problem ze skarbówką. Działalności nie prowadzę, sprzedaję używane rzeczy o niskiej wartości, rzędu kilkuset zł. miesięcznie.

Co można z tym zrobić?
Skoro przy rejestracji akceptowałeś zasady/regulamin obowiązujący na tej platformie, to albo dostosujesz się do zasad tam panujących albo zmień platformę sprzedażową.
Sęk jest w tym, że w ten sposób w miesiącu odblokowania portfela zaksięgowano mi przychód z kilku miesięcy, co może spowodować problem ze skarbówką.
Problem ze skarbówką możesz mieć teoretycznie nawet w najbliższy dzień roboczy czyli w poniedziałek. Z tego co piszesz, to od dłuższego czasu prowadzisz sprzedaż ciągłą z której co miesiąc uzyskujesz dochód. Podatku dochodowego od sprzedaży przypuszczam nie odprowadzasz? Napisałem teoretycznie, ponieważ na dzień dzisiejszy skarbówka nie posiada bezpośredniego dostępu do danych sprzedawców z portali sprzedażowych. Musiała by wystąpić do danego portalu o udostępnienie takich danych (i tak się dzieje, jednak nie na dużą skalę). Sytuacja zmieni się z chwilą wejścia w życie ustawy o podatkowych obowiązkach sprawozdawczych operatorów platform cyfrowych (obecnie nazwa projektu ustawy zmieniona). Na razie jest tylko projekt tej ustawy która ma wejść w życie. Jednak ważne są zapisy w niej zawarte. Raportowaniu do skarbówki mają podlegać sprzedawcy, którzy w 2023 (od 01.01.2023) zawarli co najmniej 30 transakcji sprzedaży (na wszystkich serwisach sprzedażowych) lub ich dochód przekroczył równowartość 2 tyś euro. Raportować będą wszystkie platformy sprzedażowe typu allegro, olx, vinted itd. Zakładając nawet, że po zawirowaniach powyborczych wszystkie projekty trafią do kosza, w tym również ta ustawa, to jednak powstanie nowa, obejmująca ten sam zakres. Dzieje się tak dlatego, że taki wymóg nakłada na wszystkie kraje UE dyrektywa UE z 2011, której celem jest intensyfikacja działań w obszarze zwalczania oszustw podatkowych poprzez zlikwidowanie problemu ograniczonej sprawozdawczości finansowej dotyczącej dochodów uzyskanych za pośrednictwem platform cyfrowych. Po wejściu w życie ustawy, skarbówka uzyska bezpośredni dostęp do danych sprzedawców ze wszystkich platform sprzedażowych. Jaki zakres informacji obejmowałoby raportowanie, można wyczytać z projektu ustawy. Jest sporo informacji o sprzedawcy. Projekt dostępny w sieci, więc można go pobrać i przeczytać. Sprawa nie jest wcale nowa. O wprowadzeniu raportowania sprzedawców, media informują od kilku lat.

wiegol napisał:
Skoro przy rejestracji akceptowałeś zasady/regulamin obowiązujący na tej platformie, to albo dostosujesz się do zasad tam panujących albo zmień platformę sprzedażową.

Na temat takiego sposobu ujmowania przychodów nic w zasadach nie ma, więc nie miałem co akceptować.

wiegol napisał:
Problem ze skarbówką możesz mieć teoretycznie nawet w najbliższy dzień roboczy czyli w poniedziałek. Z tego co piszesz, to od dłuższego czasu prowadzisz sprzedaż ciągłą z której co miesiąc uzyskujesz dochód. Podatku dochodowego od sprzedaży przypuszczam nie odprowadzasz? Napisałem teoretycznie, ponieważ na dzień dzisiejszy skarbówka nie posiada bezpośredniego dostępu do danych sprzedawców z portali sprzedażowych. Musiała by wystąpić do danego portalu o udostępnienie takich danych (i tak się dzieje, jednak nie na dużą skalę). Sytuacja zmieni się z chwilą wejścia w życie ustawy o podatkowych obowiązkach sprawozdawczych operatorów platform cyfrowych (obecnie nazwa projektu ustawy zmieniona). Na razie jest tylko projekt tej ustawy która ma wejść w życie. Jednak ważne są zapisy w niej zawarte. Raportowaniu do skarbówki mają podlegać sprzedawcy, którzy w 2023 (od 01.01.2023) zawarli co najmniej 30 transakcji sprzedaży (na wszystkich serwisach sprzedażowych) lub ich dochód przekroczył równowartość 2 tyś euro. Raportować będą wszystkie platformy sprzedażowe typu allegro, olx, vinted itd. Zakładając nawet, że po zawirowaniach powyborczych wszystkie projekty trafią do kosza, w tym również ta ustawa, to jednak powstanie nowa, obejmująca ten sam zakres. Dzieje się tak dlatego, że taki wymóg nakłada na wszystkie kraje UE dyrektywa UE z 2011, której celem jest intensyfikacja działań w obszarze zwalczania oszustw podatkowych poprzez zlikwidowanie problemu ograniczonej sprawozdawczości finansowej dotyczącej dochodów uzyskanych za pośrednictwem platform cyfrowych. Po wejściu w życie ustawy, skarbówka uzyska bezpośredni dostęp do danych sprzedawców ze wszystkich platform sprzedażowych. Jaki zakres informacji obejmowałoby raportowanie, można wyczytać z projektu ustawy. Jest sporo informacji o sprzedawcy. Projekt dostępny w sieci, więc można go pobrać i przeczytać. Sprawa nie jest wcale nowa. O wprowadzeniu raportowania sprzedawców, media informują od kilku lat.

Dzięki za odpowiedź. Wiem o tej ustawie. Pytanie bardziej było o to, czy vinted może sobie tak dowolnie (niezgodnie z rzeczywistością) przypisywać dane transakcje do nieodpowiadających im okresów. To tak jakbyś coś sprzedał w 11 miesiącach, miał jakieś zatory płatnicze i kasa byłaby do Twojej dyspozycji dopiero w grudniu. Cała sprzedaż z tych 11 miesięcy byłaby księgowana jako wykonana w grudniu,

Ich portal, ich zasady. Nie odpowiadają, to nie korzystaj.

wiegol napisał:
Ich portal, ich zasady. Nie odpowiadają, to nie korzystaj.

No np uokik DOZIK-8/2022 był innego zdania nakładając im karę 5,5 bańki.

No i co z tego? Kara nałożona przez UOKiK nie poskutkowała. Możesz informować urząd, ze nadal prowadzą taką praktykę.
Z tego co pamiętam, to kara dotyczyła zarówno obsługi sprzedających jak i kupujących.

Toteż po to zadałem pytanie, żeby wiedzieć, jakie są możliwości.

Najprościej, to nie korzystać z ich usług. To nie jedyny portal sprzedażowy.

Powrót