K
Kaccper
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Witam. Niedawno zakupiłem auto - sprowadzone z Francji. Zakup od polskiej firmy na fakturę. Na fakturze data produkcji 2007. Zarejestrowałem auto (trochę to trwało bo najpierw "miękki dowód na przegląd, potem tymczasowy, potem stały). Za pierwszym razem w urzędzie był ze mną właściciel firmy, która auto mi sprzedała, ponieważ miał ze sobą wszelkie dokumenty dotyczące zakupu (we Francji) oraz tłumaczenie. W polskim dowodzie rejestracyjnym wpisano datę produkcji rok 2007. Oniemiałem dziś, gdy znajomy pokazał mi możliwość sprawdzania VIN auta. Zakupiłem raport. Na raporcie widnieje rok produkcji 2006. Czuję się oszukany i zastanawiam się, czy tego faktu nie powinienem zgłosić do wydziału komunikacji. Rozmawiałem ze sprzedawcą - on twierdzi, że we Francji uważają, że pierwsza rejestracja auta jest traktowana jako rok produkcji (rzeczywiście na kopiach francuskiego dowodu rejestracyjnego i tłumaczeniu - jakie dostałem, jest data 12.03.2007). Ale przecież zgodnie z raportem Vin rok produkcji to 2006. Co powinienem zrobić?
Ostatnia edycja: