Data produkcji a data rejestracji pojazdu

• Autor wątku Autor wątku Kaccper
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaccper

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Niedawno zakupiłem auto - sprowadzone z Francji. Zakup od polskiej firmy na fakturę. Na fakturze data produkcji 2007. Zarejestrowałem auto (trochę to trwało bo najpierw "miękki dowód na przegląd, potem tymczasowy, potem stały). Za pierwszym razem w urzędzie był ze mną właściciel firmy, która auto mi sprzedała, ponieważ miał ze sobą wszelkie dokumenty dotyczące zakupu (we Francji) oraz tłumaczenie. W polskim dowodzie rejestracyjnym wpisano datę produkcji rok 2007. Oniemiałem dziś, gdy znajomy pokazał mi możliwość sprawdzania VIN auta. Zakupiłem raport. Na raporcie widnieje rok produkcji 2006. Czuję się oszukany i zastanawiam się, czy tego faktu nie powinienem zgłosić do wydziału komunikacji. Rozmawiałem ze sprzedawcą - on twierdzi, że we Francji uważają, że pierwsza rejestracja auta jest traktowana jako rok produkcji (rzeczywiście na kopiach francuskiego dowodu rejestracyjnego i tłumaczeniu - jakie dostałem, jest data 12.03.2007). Ale przecież zgodnie z raportem Vin rok produkcji to 2006. Co powinienem zrobić?

Ostatnia edycja:
Stary numer z autami z Francji, handlarz ma tu rację że tak jest we Francji.
Ale co Ciebie obchodzi jak jest we Francji. Auto powinno być przez urząd zarejestrowane jako rp 2006r, u mnie już dawno po vinie wpisują i wiedzą w czym rzecz.
Poza tym na polskiej fakturze ma być 2006r czyli jak jest rzeczywiście a nie jak jest we Francji. Handlarze to wykorzystują, jak będziesz kłócił się z urzędem to Ci zmienią na 2006 w dowodzie i będziesz w jeszcze gorszej sytuacji. Rozmawiaj z handlarzem o upuście.:lol:

Dzięki za szybką odpowiedź. Handlarz się wypiął, stwierdził, że samochód opłacony i nie ma zamiaru nic oddawać w ramach jakiegoś upustu. Powiedział jeszcze, że jest w stanie udowodnić, że w umowie kupna z Francji ma też wpisany 2007 rok. Jestem wściekły na siebie, że dałem się tak wmanewrować. Szukałem samochodu właśnie najmniej 2007 rocznik. Dla mnie 2006 a 2007 stanowi sporą różnicę. Jeśli kiedykolwiek będę ten samochód wystawiał na sprzedaż to na bank podam: produkcja 2006 r., pierwsza rejestracja 2007. Może dla innych to nie ma znaczenia, ale dla mnie jednak ma.

Chciałem edytować poprzedni post, żeby nie pisać kolejnego, ale chyba po czasie nie mam takiej możliwości. Zapomniałem nadmienić, że firma jaka sprzedała mi samochód sama uparła się (dla mojej wygody) na przekazanie auta do przeglądu technicznego. Zgodziłem się i auto takowy przegląd przeszło. Z uwagi na tą nieszczęsną historię z rokiem produkcji pojazdu postanowiłem w poniedziałek dać auto niezależnie na ponowny przegląd. Co będzie, jeśli przy kolejnym przeglądzie, przeprowadzonym niecały miesiąc po ostatnim, auto najzwyczajniej tego przeglądu nie przejdzie?? Czy stacja kontroli zgłasza gdzieś fakt, że poprzednia stacja dopuściła do jazdy samochód, który nie powinien znaleźć się na drodze? Czy to ja będę musiał jednak dokonać takiego zgłoszenia?

Ostatnia edycja:
Nie będą weryfikowali roku produkcji z Vinu , "bez przesadyzmu". Nie takie cuda na stacjach przechodzą. Ciesz się że Ci wpisali 2007 r a nie 2006 r.

pemnovak, ale ja mówię, że zrobię kolejny przegląd. Co będzie jak na stacji wybranej przeze mnie auto nie przejdzie przeglądu, a na stacji kontroli, jaką zrobił sprzedawca auto przegląd przeszło? Nie mam na myśli teraz roku produkcji, ale stan techniczny. Zdecydowałem się pojechać na przegląd, celem weryfikacji wcześniejszego przeglądu, zrobionego przez sprzedawcę. Co będzie jeśli mój przegląd nie dopuści auta do jazdy?

Ostatnia edycja:
Stary numer z autami z Francji, handlarz ma tu rację że tak jest we Francji.
Handarz nie ma racji gdyż w zagranicznych dowodzie jest wpisywana w pozycji "B" data pierwszej rejestracji, i nie ma informacji o roku produkcji, a po to tylko stwierdza żeby "uciulać" więcej kasy z tytułu sprzedaży, gdyż my jako potencjalni nabywcy możemy nie wiedzieć o pewnych ważnych dla nas rzeczach.

W Polsce oprócz daty pierwszej rejestracji (pozycja "B" w dowodzie rejestracyjnym) wpisujemy jeszcze rok produkcji.

W rubryce przy kodzie B – wpisuje się datę pierwszej rejestracji pojazdu; w przypadku pojazdu sprowadzonego z zagranicy i rejestrowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po raz pierwszy jest to dzień pierwszej rejestracji pojazdu za granicą; jeżeli w dokumentach załączonych do wniosku o rejestrację pojazdu brak jest informacji o dacie pierwszej rejestracji pojazdu, to w tej rubryce wpisuje się datę 1 stycznia roku produkcji pojazdu;

W rubryce „ROK PRODUKCJI” – wpisuje się rok kalendarzowy, w którym pojazd został wyprodukowany, określony przez producenta; w przypadku pojazdu marki „SAM” jest to rok zbudowania tego pojazdu;

Istnieje też pojecie marketingowe "rok modelowy": ROK MODELOWY (zwany także rokiem modelu lub modelem roku) to okres, w którym produkowane były samochody o tych samych cechach charakterystycznych. Zwykle rozpoczyna się on w połowie roku kalendarzowego i kończy w połowie następnego roku kalendarzowego. Pojęcie „model roku” stosuje się w celach marketingowych.

Jeśli przy pierwszym badaniu technicznym diagnosta poświadczył nieprawdę wpisując zły rok produkcji WSA mogą cofać uprawnienia do wykonywania zawodu.
(wyrok II SA/Ke 1002/13 - Wyrok WSA w Kielcach z 2015-04-09)

Po drugie sprzedający tez poświadczył nieprawdę. Sprzedając Ci rzecz niezgodną z opisem.

Ale co z Urzędem Miasta i wpisem rok produkcji 2007? W Urzędzie już przy rejestracji powiedzieli mi, że będę czekać dłużej na dowód, bo muszą wysłać gdzieś tam do Warszawy, żeby sprawdzić faktyczna datę produkcji. I faktycznie na dowód czekałem nie miesiąc, ale prawie dwa. To jakim cudem Urząd wpisał datę po sprawdzeniu 2007? BTW, za jakiś czas ponownie sprawdziłem dane na VIN, musiałem ponownie zapłacić za raport, bo pokazało mi na moim, że jest nieaktualny. I wiecie co, zapłaciłem, wchodzę na raport a tam zniknął rok produkcji. Wiem co widziałem, żałuję, że nie zrobiłem sreena przy pierwszym zakupie raportu (zakupiony był z tej samej strony). Aktualnie na opłaconym raporcie nie ma roku produkcji samochodu.

Ostatnia edycja:
Ja bym to zostawił tak jak jest. Jeżeli nie da się inaczej zidentyfikować to kto będzie w to wnikał w przyszłości? Dla 12 letniego - w tej chwili auta to bez znaczenia.

Tak samo jest w Szwajcarii, mój szwagier tam mieszka i kupił mercedesa c124 z datą pierwszej rejestracji 1997 a auto wyprodukowane w 1994 roku.

Pomyśl, że to jednak zaleta.

Powrót