Data wymagalności pozyczki

• Autor wątku Autor wątku Jan152
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jan152

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam! Na kiedy przypada data wymagalności pozyczki po wypowiedzeniu umowy? Pożyczka między osobami prywatnymi, rozłożona na raty, wyznaczony termin spłaty.

Trochę mało informacji. Zależy od zapisów umowy - w skrócie jak się umówiliście tak będzie.

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Umowa była zawarta na parę lat. Spłata pożyczki była rozłożona na miesięczne raty, każda płatna do konkretnego dnia miesiąca. Dołączony był harmonogram. Wyznaczony został też termin spłaty pożyczki. W umowie nie ma zapisu o terminie wymagalności wierzytelności w przypadku wypowiedzenia umowy. Nie wiem czy pożyczka byłaby wymagalna już w pierwszym dniu od wypowiedzenia umowy w przypadku braku splat rat przez dłużnika. Znalazłem coś w internecie że może być to 6 tygodni, tylko było tam napisane, że to w przypadku nie wyznaczenia terminu spłaty w umowie.

Z tego co jeszcze wyczytałem wierzytelność staje się wymagalna po wypowiedzeniu w momencie kiedy wierzyciel ma prawo dochodzić całości zadłużenia, czyli wynika z tego, że w momencie w którym minął okres wypowiedzenia umowy. Co jednak jeśli w umowie okres wypowiedzenia nie był uwzględniony, ale było uwzględnione prawo do wypowiedzenia umowy przez wierzyciela?

Wklej treść umowy bez danych wrażliwych, albo ją przepisz słowo w słowo

Zapisze tylko punkty umowy, które mogą dotyczyć tej sprawy:
1. Przedmiot umowy zostanie zwrócony przez pożyczkobiorce w terminie do dnia dd/mam/rrrr
2. Pożyczkobiorca oświadcza, że będzie zwracał kwotę pożyczki w równych ratach miesięcznych, wynoszących xx rat po xxxx zł plus ostatnia rata wyrównująca xxxx zł określonych w harmonogramie spłat, stanowiącym załącznik do niniejszej umowy pożyczki.
3. Pożyczkobiorca będzie dokonywał spłat rat począwszy od dnia dd/mam/rrrr
4. Gdy termin spłaty raty przypada na dzien uznany ustawowo za wolny, termin przypada na dzień następny.
5. Pożyczkodawca może wypowiedzieć umowę w sytuacji, gdy pożyczkobiorca spóźnia się ze spłata raty minimum 30 dni
6. Pożyczkobiorca może wypowiedzieć umowę z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia. Jest on zobowiązany do dokonania spłaty pożyczki najpóźniej w ostatnim dniu okresu wypowiedzenia.
7. Wypowiedzenia o których mowa powinny być złożone w formie pisemnej i wysłane na adres zamieszkania każdej ze stron
8. W sprawach nieuregulowanych umowa odpowiednie zastosowanie mają przepisy kodeksu cywilnego

Wg. Mnie cała należność jest postawiona w stan natychmiastowej wymagalności.

Powrót