data złożenia, a data wydania - od kiedy ważne orzeczenie..?

• Autor wątku Autor wątku Dadii3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dadii3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Szanowni Państwo chciałbym otrzymać informację na temat orzeczenia o niepełnosprawności. Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności na posiedzeniu w dniu 28 października 2003 r. po rozpatrzeniu sprawy Nr ... rozstrzyganej na podstawie wniosku złożonego w dniu 29.09.2003r. postanowił zaliczyć mnie do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności, niepełnosprawność datuje się od urodzenia , a orzeczenie wydaje się na stałe. Problem z którym się do Państwa zgłaszam polega na tym, że od 1 października 2003r. weszły w życie nowe przepisy odnośnie renty socjalnej. Do końca września 2003r. będąc osobą pełnoletnią mając orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, a data niepełnosprawności powstała przed 18 rokiem życia posiadało się prawo do renty socjalnej. Niestety od 1.10.2003r. już nie, ale nadal w dniu dzisiejszym mając takie orzeczenie wydane przed dniem 1.10.2003r. taką rentę z automatu otrzymamy. Teraz będąc osobą niepełnosprawną staram się o rentę z tytułu niepełnosprawności, niestety ZUS uznał mnie za osobę częściowo niezdolną do pracy która to niezdolność powstała przed 18 rokiem życia, a co za tym idzie renta mi się nie należy. A na podstawie orzeczenia które posiadam należałaby mi się w momencie kiedy wydane zostałoby przed 1.10.2003r. i tutaj jest problem... ponieważ wniosek złożony został w dniu 29.09.2003r. a rozpatrzyli go dopiero 28 października - nie z mojej winy - z tego powodu renta mi się nie należy.. Czy w tym przypadku mam prawo żądać by orzeczenie było ważne od dnia złożenia wniosku? bo wtedy miałbym prawo do renty socjalnej, stałej. Gdzieś wcześniej wyczytałem, że orzeczenie jest ważne od dnia posiedzenia. Ale czy mogę takie prawo zaskarżyć do jakiegoś sądu itp., że jest to krzywdzące? ponieważ wniosek złożyłem przed wejście w życie nowych przepisów i na podstawie tego wniosku wydane zostało orzeczenie... pozdrawiam.

ZUS nie przyznaje rent z powodu niepełnosprawnosci tylko z powodu niezdolnosci do pracy, ocenili Cie na częsciowo niezdolną, nie przyznali renty bo pewnie uznali, ze ta niezdolnosc istnieje od dzieciństwa i w okresie zatrudnienia nie uległa pogorszeniu.Orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawnosci masz wazne z data zgłoszenia wniosku czyli z dnia 29 wrzesnia, bezterminowo, ze wydali orzeczenie w pazdzierniku to nieistotne, mogli i w grudniu.Mając to orzeczenie mozesz starac sie o rente socjalną jak tez o zasiłek pielegnacyjny, który bedzie Ci wypłacony od mca w którym zgłosisz sie do MOPS z tym orzeczeniem.

Witaj Jodełka, dzięki wielkie za szybką odpowiedź.. W takim razie jeżeli orzeczenie jest ważne od momentu złożenia wniosku to orzeczenie powinno być od 29.09.2003r. a czytając ten tekst, nie wiem czy dobrze rozumiem, ale powinna z automatu należeć się renta socjalna?trudno powiedzieć czy byłem uprawniony bo orzeczenie powiedzmy miałem uprawniające do renty ale nie mogłem go pobierać ze względu na wiek - 16 lat.:cool:

-

Osoba, która była przed 1 października 2003 r. uprawniona do renty socjalnej na podstawie ustawy z dnia 29 listopada 1990 r. o pomocy społecznej ma zagwarantowane przyznanie renty socjalnej na zasadach i w wysokości określonych w "nowej" ustawie o rencie socjalnej. Warunkiem przyznania świadczenia jest orzeczenie stanowiące podstawę przyznania renty socjalnej przed dniem 1 października 2003 r. Oczywiście takie orzeczenie musi zachować ważność po dniu wejścia w życie ustawy o rencie socjalnej, czyli tej obecnie obowiązującej.
Podaję informacje ze strony ZUS:
"Uprawnienia do renty socjalnej osób uprawnionych do takiej renty na podstawie ustawy z dnia 29 listopada 1990 r. o pomocy społecznej

Osoby uprawnione do renty socjalnej na podstawie przepisów obowiązujących do dnia 30 września 2003 r. nabywały uprawnienia do renty socjalnej na zasadach i w wysokości określonych w ustawie o pomocy społecznej. Oznacza to, iż osoby te musiały spełnić warunki do renty socjalnej określone w ustawie.

Ustawa zagwarantowała tym osobom przyznanie renty socjalnej na podstawie orzeczeń wydanych przed dniem 1 października 2003 r., jeśli orzeczenia te zachowały ważność po dniu wejścia w życie ustawy.

Prawo do renty socjalnej ustalone zostało na podstawie orzeczeń o:

zaliczeniu do I lub II grupy inwalidów na trwałe lub okresowo, wydanych przed dniem 1 września 1997 r.,
ustaleniu stopnia niepełnosprawności znacznego lub umiarkowanego na stałe lub okresowo, wydanych przed dniem 1 października 2003 r.,
ustaleniu całkowitej niezdolności do pracy na trwałe lub na okres wskazany w orzeczeniu, wydanych przez lekarza orzecznika ZUS przed dniem 1 października 2003 r.

Dla potrzeb ustalenia uprawnień do renty socjalnej ustawa o rencie socjalnej traktuje orzeczenie komisji lekarskiej do spraw inwalidztwa i zatrudnienia o zaliczeniu do jednej z grup inwalidów z ogólnego stanu zdrowia oraz orzeczenie o stopniu niepełnosprawności na równi z orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS.

Osoby uprawnione do renty socjalnej na podstawie przepisów ustawy o pomocy społecznej nie musiały również przedkładać nowych zaświadczeń o uczęszczaniu do szkoły lub szkoły wyższej albo zaświadczeń o odbywaniu studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej. Ośrodki pomocy społecznej przekazały jednostkom organizacyjnym Zakładu Ubezpieczeń Społecznych kopię takich zaświadczeń, gdyż takie zaświadczenia stanowiły również podstawę do przyznania renty socjalnej na podstawie ustawy o pomocy społecznej.

Osobie uprawnionej do renty socjalnej na podstawie wymienionych orzeczeń przysługuje renta socjalna stała, jeżeli niepełnosprawność w stopniu umiarkowanym lub znacznym jest stała albo inwalidztwo I lub II grupy jest trwałe.

Osobie mającej ustalony stopień niepełnosprawności lub inwalidztwo na okres wskazany w orzeczeniu - przysługuje renta socjalna okresowa."

dodatkowo czytając na stronie ZUS - informacje o rencie socjalnej ...

-

Podstawę do przyznania renty socjalnej, na wniosek zgłoszony po raz pierwszy po dniu 30.09.2003 r., stanowi także:

orzeczenie o stopniu niepełnosprawności,
orzeczenie komisji lekarskiej do spraw inwalidztwa i zatrudnienia o zaliczeniu do I lub II grupy inwalidów oraz
orzeczenie lekarza orzecznika, wydane przed dniem 1 października 2003 r., uprawniające do renty socjalnej na podstawie ustawy o pomocy społecznej.

Przykład

W dniu 18 maja 2012 r. wniosek o rentę socjalną złożył 29-letni Paweł J. Wnioskodawca do wniosku dołączył orzeczenie wojewódzkiego zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności z dnia 10 września 2003 r., z którego wynika, że został uznany za niepełnosprawnego w stopniu znacznym, a niepełnosprawność ma charakter stały. Orzeczenie to daje podstawę do przyznania renty socjalnej.

Renta może być przyznana na stałe - jeżeli niezdolność do pracy jest trwała lub na wskazany okres - jeśli niezdolność do pracy jest czasowa.

-- ZUS sam od siebie podaje przykład 29 letniego chłopaka który ma orzeczenie o znacznym stopniu wydane przed 1.10.2003r. i składa je w zeszłym roku i z automatu należy się dla niego renta.

a z drugiej strony czytając to....

http://orzeczenia.rzeszow.sa.gov.pl/content/$N/154000000001521_III_AUa_000463_2013_Uz_2013-08-21_001

nic już nie wiem...:D

Musisz byc uznany za całkowicie niezdolnego do pracy to wtedy mozesz sie starac o rente socjalna a z tym orzeczeniem o niepełnosprawnosci to wystap o zasiłek pielegnacyjny.

Powrót