Decoupage - sprzedaż przedmiotów z wykorzystaniem grafik serwetek itd.

• Autor wątku Autor wątku legolass97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

legolass97

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam serdecznie.

Opcja "szukaj" została przeze mnie użyta ale tematy były stare a najnowszy był o trochę innej tematyce.
W 2018 roku zakładam działalność gospodarczą która będzie polegać głównie na eCommerce. Moja mama robi decoupage na własny użytek i wiem że jakościowo nadaje się na sprzedaż.
Mam dość duże zaplecze marketingowe więc sklep z rękodziełem mógłby zostać udostępniony na dużą skalę - głównie w Polsce ale z czasem może i na kraje graniczące. Wszystko internetowo.

Same produkty nie będą oznaczone moim znakiem towarowym aczkolwiek sklep będzie sygnowany moją marką i logiem.

Wzory w świecie decoupage są branie głównie z serwetek na których widnieją najróżniejsze grafiki. Od razu mówię że nie ma mowy o żadnym kupowaniu jednej serwetki i kopiowaniu jej x 100.
Każda serwetka użyta do ozdobienia przedmiotu będzie zakupiona na fakturę z hurtowni która ma licencje na jej sprzedaż.

Wiem że grafiki które potencjalnie są w gooogle jako darmowe mogły być ukradzione autorom i przeszły przez setki ludzi i stron co praktycznie uniemożliwia dotarcie do każdego autora bo wzorów będzie kilkanaście/kilkadziesiąt.

Same produkty to np. kupione czyste drewniane serwetniki czy skrzynki - następnie pomalowane, naklejone serwetki ze wzorem, dodanie zdobien i często domalowanie tła do grafiki itd. Sama grafika to tylko jeden z wielu elementów produktu.

1. Czy taki przedmiot można sprzedać bez obawy o prawa autorskie? Mówię oczywiście o sytuacji kiedy użyta została serwetka kupiona legalnie w hurtowni a nie skserowana. Jak nie to jaka jest możliwość rozwiązania tego?

2. Zdjęcia reklamowe na stronie i w social mediach przedstawiające gotowy produkt wykonane przeze mnie mogę oznaczyć przykładowo w dolnym roku logiem/nazwą marki pod którą sprzedaje produkt?

Serdecznie dziękuje i pozdrawiam.

Powrót