decyzja administracyjna

• Autor wątku Autor wątku boroczek3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boroczek3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Zwróciłem się do Urzędu Administracji Państwowej z wnioskiem o wypłatę należnego /moim zdaniem/ świadczenia pieniężnego.Otrzymałem odpowiedź, która nie spełnia ani warunków postanowienia /art.124 k.p.a./ ani decyzji / art.107 k.p.a./ jedynie informację, że ze względu na zmianę przepisów nie można ustalić organu, który byłby uprawniony do wydania decyzji odmownej jak również decyzji przyznającej świadczenie. .
Czy na podstawie otrzymanej takiej odpowiedzi mogę złożyć zażalenie,odwołanie lub skargę na zasadzie art.37 k.p.a./ w tym przypadku,czy również do jednostki wyższego szczebla poprzez jednostkę I instancji/?

Jak najbardziej zażalenie do organu wyższego stopnia.

konkretnie chodziło o wniosek do Komendanta KMP o wypłacenie równoważnika za remont mieszkania

Pytanie do KORABA
zażalenie na zasadzie art.142 k.p.a. dotyczy postanowienia,którego nie otrzymałem /otrzymane pismo nie spełnia wymogów art.124 k.p.a./

Bardziej skłaniam się do skargi na zasadzie art.37 k.p.a. do jednostki nadrzędnej tylko zastanawiam się nad tym czy bezpośrednio,czy poprzez I instancję.

Nie wiedziałem, że art. 37 k.p.a traktuje o skardze, zawsze myślałem, że chodzi tam właśnie o zażalenie...przepraszam.

KORAB-to ja przepraszam,ale pisząc chyba myślami byłem daleko a ponadto nie dokładnie przeczytałem art.37 k.p.a.
Dziękuję, już wiem co dalej robić.

Powrót