Decyzja ministra wydana a brak informacji o uprawomocnieniu

• Autor wątku Autor wątku czater
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czater

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam

Posiadam Decyzję Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w pewnej sprawie dotyczącej działek rolnych, będących w posiadaniu mojej rodziny. W związku tym że od otrzymania decyzji minęły już ponad trzy lata, chciałem uporządkować pewne niezałatwione sprawy rodzinne. Pierwsze podejście i od urzędnika usłyszałem że ta decyzja nie jest zobowiązująca ponieważ powinienem otrzymać jeszcze koleje pismo z informacją że "decyzja się uprawomocniła" i jest obowiązująca. Czy to prawda?

Prosze sie zwrocic do organu, ktory wydal decyzje, o nadanie klauzuli prawomocnosci.

A czego dotyczy sprawa i urzednik jakiego organu tego oczekuje?

Sprawa dotyczyła błędnej decyzji Wojewody który przekazał na rzecz Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa nieruchomości Państwowego Funduszu Ziemi i przypadkiem nie zauważył że włączył 3 działki mojego Dziadka które nie były własnością Skarbu Państwa... Minister stwierdził nieważność decyzji Wojewody i stwierdził że decyzja została wydana z " rażącym naruszeniem art 17 ustawy z dnia 19 października 1991 r. o gospodarowaniu nieruchomościami Skarbu PAństwa bowiem Wojewoda rozstrzygnął w sprawie nieruchomości która nie podlegała przekazaniu na rzecz Agencji, gdyż w chwili jej przekazania nie stanowiła nieruchomośći Skarbu Państwa i nie podlegała przepisom tejże ustawy." Problem wyszedł przy rozmowie z Urzędnikiem Oddziału terenowego Agencji Nieruchomości Rolnych która to Agencja miała dokonać korekty w księdze wieczystej.

Ostatnia edycja:
czater napisał:
Problem wyszedł przy rozmowie z Urzędnikiem Oddziału terenowego Agencji Nieruchomości Rolnych

A dokladnie jakiej czynnosci od tego organu pan oczekuje?

Powrót