decyzja o przyznanie prawa własności gruntu

• Autor wątku Autor wątku azjaak123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

azjaak123

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam. Czy taka decyzja jak w temacie wydana przez urząd jest tak samo ważna jak akt notarialny? Ma wydaną taką decyzje w 1997 roku i nie wiem czy mam to traktować jak moją własność czy jeszcze potrzeba coś z nią zrobić żeby mieć pewność ze nieruchomość jest moja na 100% gdybym chciała ją np. sprzedać. Oświećcie mnie proszę.

a co jest dokładnie napisanego w tej decyzji i czy zawiera gdzieś zdanie, że "niniejsza decyzja jest podstawą dokonania wpisu w księdze wieczystej"?

dokładnie, warto na jej podstawie dokonać wpisu własności w KW, jeśli się uda będzie można dysponować własnością

Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie ma zapisu o księdze wieczystej.

Jest napisane że przyznaje się nieodpłatnie prawa własności gruntów na rzecz Pana...." W uzasadnieniu jest mowa o tym że naczelnik gminy przejął w trybie przepisów ustawy z dnia 14.12.1982 o ubezpieczeniu społecznym rolników......" nieruchomości rolne. Decyzją ta zostało ustalone prawo użytkowania działki gruntu na rzecz dziadków jako osób zachowujących uprawnienia do świadczenia emerytalnego za przekazanie nieruchomości na rzecz Skarbu Państwa. Prawo to było wykonywane do chwili śmierci obojga emerytów. Po ich śmierci do użytkowania działki przystąpił wnuk. Mając na uwadze faktyczne użytkowanie przedmiotowego gruntu stanowiących dotychczas własność skarbu państwa należy postanowić jak w osnowie decyzji - takie jest uzasadnienie.

Bo bez księgi wieczystej nie można dysponować tą nieruchomością?

podaj art. tej ustawy na podstawie którego została wydana decyzja

art.118 ust 2a i 4 ustawy z dnia 20 rudnia 1990 o ubezpieczeniu społecznym rolników i art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku - kodeks postępowania administracyjnego

azjaak123 napisał:
Bo bez księgi wieczystej nie można dysponować tą nieruchomością?
Teoretycznie można, ale to niejednoznaczna sytuacja, gdyż nie wiadomo na ile dokument jest wiążący. Dlatego stanowczo łatwiej posługiwać się wpisem w KW, tym bardziej że chroni też go rękojmia wiary.
Może też okazać się że w KW były już jakieś zmiany, gdyż ktoś nie wiedział o tej decyzji. Wtedy, gdy dokument jest wiążący będzie można wnieść do sądu cywilnego sprawę o uzgodnienie treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym i na jego podstawie wpisać się do KW lub walczyć o odszkodowanie.

Tylko że dla tej nieruchomości nie była założona księga wieczysta-chyba. Jest tylko ta decyzja na potwierdzenie prawa własności.

No to można ją założyć - Wydział Ksiąg Wieczystych.

i na podstawie tej decyzji można założyć księgę i będzie w niej widniał wpis że jest się właścicielem?

Spróbuj. Wtedy się dowiesz. Ja kiedyś się spotkałem z podobną sytuacją i podobną decyzją. KW została wtedy założona.

Nie wiemy jak jest dokładna treść decyzji, ale warto spróbować. Proszę tylko pamiętać że dokument idzie do akt KW, więc warto zrobić sobie uwierzytelnioną kopię.

dziękuję za podpowiedź. Uwierzytelnioną przez notariusza?

Powrót