Decyzja o uznaniu osoby za bezrobotną a utrata statusu osoby bezrobotnej

• Autor wątku Autor wątku Pabloon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pabloon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam taki problem że w ciągu 2 dni zostałem bezrobotnym i automatycznie wyrejestrowany z urzędu pracy :) Co było by nawet zabawne gdyby nie fakt że nie mogę się zarejestrować ponownie przez 120 dni. Przechodząc do sedna sprawy i nie rozpisując się w cały ten absurd. Decyzję o przyznaniu statusu bezrobotnego uzyskałem 9.10.2014r. niestety poprzez splot niefortunnych wydarzeń nie stawiłem się 10.10.2014r na wezwaniu. Niestety pracodawca u którego byłem na rozmowie w sprawie pracy nie mógł mi wystawić zaświadczenia w ciągu 7 dni o odbyciu takiej rozmowy i dostałem decyzje o utracie statusu bezrobotnego z datą 20.10.2014. Co świadczy o tym że miedzy datą uznania mnie za osobę bezrobotną a utracie tego prawa minęło 11 dni. A na odwołanie od pierwszej decyzji (o uznaniu mnie za osobę bezrobotną ) mam 14 dni co automatycznie pozbawiło mnie to prawa do odwołania od tej decyzji. Moje pytanie jest takie: Czy z prawnego punktu widzenia w odwołaniu mogę to podać jako dodatkowo powód odwołania ? Czy jest to zgodne spawem i czy decyzja o utracie statusu bezrobotnego ma moc prawną ?

Z góry dziękuje z odpowiedź.

Chciałabym coś usystematyzować:
Pabloon napisał:
Decyzję o przyznaniu statusu bezrobotnego uzyskałem 9.10.2014r.
9.10.2014r. fizycznie, "do ręki" otrzymałeś decyzję? Jaką drogą tzn. odebrałeś osobiście czy przysłano Ci ją pocztą? Od kiedy w takim razie zostałeś uznany za osobę bezrobotną?
Pabloon napisał:
nie stawiłem się 10.10.2014r
Pabloon napisał:
i dostałem decyzje o utracie statusu bezrobotnego z datą 20.10.2014.
20.10.2014r. to data na decyzji (jej sporządzenia) czy data utraty przez Ciebie statusu osoby bezrobotnej? Kiedy decyzję fizycznie odebrałeś?

Nie decyzje o uznaniu mnie za osobę bezrobotną otrzymałem 13.10.2014 ponieważ została mi wysłana poczta ale data wydania jest 08.10.2014. Przeprasza mój błąd popatrzyłem na datę u góry która jest 09.10.2014 najprawdopodobniej sporządzenia dokumentu.

Natomiast 20.10.214 jest datą sporządzenia dokumentu (decyzji ) a 10.10.2014 jest datą utraty przez zemnie statusu osoby bezrobotnej. Odebrałem fizycznie decyzje 22.10.2014 która została wysłana już listem poleconym.

termin na odwolanie liczy sie od dnia odebrania przez pana decyzji, a nie od daty sporzadzenia decyzji w urzedzie

Tak ja to rozumiem na tą chwilę ma to jednak dla mnie drugorzędne znaczenie ponieważ chcę złożyć odwołanie jak najszybciej bardziej interesują mnie te pytania powyżej :

Czy z prawnego punktu widzenia w odwołaniu mogę to podać jako dodatkowo powód odwołania ? Czy jest to zgodne spawem i czy decyzja o utracie statusu bezrobotnego ma moc prawną ?

Powrót