Decyzja SKO i jej dalszy los

• Autor wątku Autor wątku MedicusMedicus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MedicusMedicus

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witajcie

Złożyłem zażalenie na postanowienie Zarządu Dróg i Transportu do SKO. Postanowienie dotyczyło nie ustalania warunków zabudowy ze względu na odmowę możliwości ustanowienia zjazdu na działkę z drogi publicznej we wskazanym przeze mnie miejscu.

SKO uchyliło decyzję oraz umorzyło postępowanie I instancji.

Pani w SKO powiedziała mi, że taka decyzja jest bardzo dla mnie korzystna ale nie potrafiła powiedzieć, czy w związku z tym ZDiT ma obowiązek teraz wydanie postanowienia zezwalającego na wydanie warunków zabudowy ? A może teraz ma inną sposobność by zablokować mi wydanie warunków zabudowy ?

Jednym słowem mówiąc moje pytanie brzmi:

Czy ZDiT w świetle w/w decyzji musi teraz wydać postanowienie pozytywne ? A może skoro postępowanie umorzono to teraz nikt się o nic już nie będzie pytał ZDiT i prześlą to od razu do Urzędu Miasta celem wydania warunków zabudowy ? Jak to jest, podpowiedzcie :-)

Ostatnia edycja:
Jeżeli postanowienie uchylono i umorzono postępowanie pierwszej instancji, to prawdopodobnie SKO uznało, że nie ma podstaw do dokonywania uzgodnień w ogóle albo że uzgodnień dokonał organ niewłaściwy. W pierwszym przypadku oznacza to, że organ załatwiający sprawę ma wydać decyzję bez konieczności uzgodnień, w drugim natomiast uzgodnienie musi być dokonane ale przez organ właściwy. Nadto w przypadku dróg gminnych, organ wydający decyzję i uzgadniający to ten sam podmiot, czyli nie ma podstaw do dokonywania uzgodnienia nawet w przypadku, gdy powołano specjalną jednostkę do zarządzania drogami w gminie (Zarząd Dróg). W takim przypadku "uzgadnia się" wewnętrznie, bez wydawania postanowienia.

Wyjaśniło się trochę.SKO uchyliło i umorzyło sprawę ponieważ dopatrzyło się przekroczenia ustawowego terminu 14dni wydania decyzji przez ZDiT (przeoczyła ten fakt urzędniczka wrrrr). W związku z powyższym pomimo, iż ZDiT nie zgadza się na wydanie Warunków Zabudowy Urząd Miasta takie warunki ma obowiązek mi wydać.

Przyjmijmy teraz, ze posiadam już WZ, mam już projekt inwestycji z projektem i osadzeniem zjazdu z drogi publicznej tam, gdzie wskazany został we wniosku o WZ (nadmieniam, iż wstępny projekt został wykonany już przez projektanta dróg z uprawnieniami i dostarczony jako załącznik do wniosku o wydanie WZ), mam już wszystko co ku temu jest potrzebne i składam wniosek o Pozwolenie Na Budowę.
Czy na etapie PnB przy zatwierdzaniu projektu zjazdu z drogi publicznej przez ZDiT mogą oni odmówić wydania PnB (?) bo byli od początku przeciwni ustanowienia zjazdu z drogi publicznej czy raczej mogą jedynie mocno kręcić nosem, upierać się przy szczegółach ale odmówić PnB nie mogą ze względu na fakt wydania WZ z zatwierdzonym miejscem i projektem wstępnym zjazdu, który widnieje w aktach sprawy ?

Powrót