Decyzja starosty o cofnięciu uprawnień do kierowania pojazdami

• Autor wątku Autor wątku matnie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matnie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,

mam pytanie - niestety nie umiem na to znaleźć odpowiedzi stąd ten post - czy po wydaniu decyzji przez starostę, a podtrzymaniu jej przez SKO o cofnięciu uprawnień do kierowania pojazdami z powodu przekroczenia dozwolonej liczby pkt karnych jestem zobligowany jako kierowca do ponownego przystąpienia do kursu egzaminacyjnego w jednym z OSK czy tylko sam egzamin państwowy jak dla osób co mają decyzję o zatrzymaniu prawa jazdy na tej samej podstawie? Jeśli tak prosiłbym o podanie podstawy prawnej, bo niestety nie umiem tego znaleźć.

Dziękuję za odpowiedź.

Dodam jeszcze, że przyczyną do wydania tej decyzji jest oprócz pkt nieprzystąpienie w wyznaczonym terminie do egzaminu kontrolnego na sprawdzenie kwalifikacji w zakresie posiadanych uprawnień.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
a co jest napisane w uzasadnieniu decyzji?

Niestety, ale nic z tego co poruszyłem powyżej. Jedynie decyzja o cofnięciu uprawnień wraz z jej podstawą prawną. Uzasadnienie mówi jedynie o tym, że strona nie poddała się kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji, w związku z tym została spełniona przesłanka z art. 140 ust. 1 pkt 4 lit a ustawy Prawo o ruchu drogowym. Cytowanie reszty nie ma sensu, bo nie odnosi się merytorycznie do tego o co pytam, mianowicie czy
w związku z wydaniem decyzji o cofnięciu uprawnień i moim wnioskowaniu o przywrócenie mi uprawnień w świetle ustawy Prawo o Ruchu Drogowym muszę się poddać zgodnie z art. 90 ust. 1 pkt 3 p.r.d. szkoleniu w OSK? Czy poprzednie moje szkolenie zostaje unieważnione? Skłaniam się ku opcji, że nie, ale nigdzie nie ma literalnej wykładni, a trzeba domniemywać takiego stanu rzeczy poprzez a contrario (wymienione są mgliście warunki kiedy trzeba...).

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powrót