P
praworzadny
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 541
W czerwcu ub.roku SKO wydalo decyzje nakazujaca ob.xxxx wykonanie tego a tego. Decyzja byla wydana w oparciu o obowiazujace prawo lokalne. Obywatel xxxx nie zastosowal sie do nakazu decyzji SKO.Ja jestem strona w sprawie. Wierzycielem w tej sprawie jest Urzad Gminy w Koziej Wolce i wlasciwie odmowil wyegzekwowania uprawomocnionej decyzji SKO. Na zlozone zazalenie do SKO na bezczynnosc Wojta Gminy, SKO z nieznanych mnie powodow wszczelo postepowanie z urzedu w sprawie uniewaznienia wydanej przez siebie decyzji. Jako powod podano "brak podstawy prawnej". Po dwu miesiacach otrzymalem z SKO nastepna decyzje uniewazniajaca te wydana przez SKO w czerwcu 2009 z adnotacja na koncu ze jest to "decyzja ostateczna bez prawa do odwolania sie". Niepokoi mnie taki tryb administracyjny ktory pozbawia obywatela mozliwosci odwolania sie od decyzji i mozliwosci kontroli organu wyzszego stopnia np. WSA nad prawidlowoscia procesu i zastosowanych przepisow prawa uniewazniajacego decyzje SKO.
Czy takie sa zasady rozstrzygania postepowan wszczynanych z urzedu? Co moge zrobic w tej sprawie?
Czy takie sa zasady rozstrzygania postepowan wszczynanych z urzedu? Co moge zrobic w tej sprawie?