Decyzja w sprawie opłat za DPS - czy słuszna?

• Autor wątku Autor wątku tofuPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tofuPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry wszystkim,

w dniu dzisiejszym otrzymałem decyzję administracyjną w sprawie opłat, które zobowiązany jestem uiścić za pobyt babci w DPS.

W skrócie opiszę sytuację.

Babcia znajdowała się w DPS'ie od ponad roku. Z początkiem tego roku MOPS postanowił zrobić ze mną wywiad (nie wiem czy u pozostałych wnuków również). W wywiadzie zadeklarowałem, że nie mam możliwości finansowych aby dopłacać do pobytu.

Mieszkam z żoną (aktualnie w 7 miesiącu ciąży) oraz córką.
Dochody minus koszty stałe (kredyty, rachunki za ogrzewanie, wodę, prąd, odpady, nieczystości oraz naukę) dają nam niebagatelną sumę 1300 zł - na członka rodziny.

Dodam, że nie dostałem wcześniej żadnej informacji, że w związku z faktem, iż babcia znajduje się w DPS (wszystko organizowała moja mama) będę zobowiązany do uiszczania opłat z tego tytułu.

W otrzymanej decyzji jest informacja, że MOPS dwa razy wysyłał umowę (podobno wysłana w dniu 14.02.2019) na mój adres zamieszkania. Niestety do mnie żadne awizo nie dotarło. Otrzymałem od razu decyzję. W dniu jutrzejszym postaram się uzyskać informacje na poczcie.

Według pisma zobowiązany jestem do zapłacenia za:

luty - 790 zł

marzec - 720 zł

Dodam jeszcze fakt, że babcia zmarła 28.03.2019.

Czy jest szansa na pozytywne odwołanie?

Czy bez ustalonej ze mną oraz podpisanej umowy MOPS może wymagać ode mnie takiej zapłaty?

Możesz wstawić decyzję ?
Oczywiście bez danych osobowych :)
Osobiście raczej nie pomogę z braku stosownej wiedzy w tym temacie, jednak treść ułatwi odpowiedź ewentualnym użytkownikom.

Powrót