decyzje Urzedu Pracy

• Autor wątku Autor wątku kazik52945
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kazik52945

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Nie wiem czy w w dobrym dziale pisze ale jeśli nie to prosze administratora o przeniesienie do odpowiedniego działu.
Mam pytanie odnośnie decyzji jaką otrzymałem z Urzedu pracy. Czy jest ona zgodna z prawem.. moim zdaniem raczej nie ale chciałbym usłyszeć opinie specjalistów.
mianowicie
Zawiesiłem działalność gospodarcza. Poszedłem do UP zarejestrować się jako osoba bezrobotna. Było to 07.2014r. W miesiącu 02.2015 r dostarczyłem zaświadczenie o odprowadzanych składkach do ZUS by uzyskac prawo do zasiłku. Niestety z zaświadczenia wynikało że opłacałem składki przez 350 dni natomiast by uzyskać zasiłek musiałem opłacać 365 dni. Dostałem informację od mojej opiekunki z UP żebym opłacił brakujące dni (czyli ostatni miesiąc) by uzyskać wymagane 365 dni opłacanych składek. Tak też zrobiłem w 12.2015 r i dostarczyłem zaświadczenie. jednak otrzymałem z UP odmowe przyznania mi zasiłku dla bezrobotnych. UP podpiera się art 71 ust 1 pkt 2 lit d oraz art 71 ust 6 oraz art 73 ust 1.
Podsumowując napisali że nie otrzymam zasiłku gdyż za późno opłaciłem zaległą skłakę w ZUS.
Czy mógłby ktoś się do tego odnieść czy rzeczywiście UP ma takie prawo by odmówić mi zasiłku? jak podejść teraz do tego tematu?
Pozdrawiam
Łukasz

Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje bezrobotnemu o ile:
1.nie ma dla niego propozycji odpowiedniej pracy, stażu, przygotowania zawodowego dorosłych, szkolenia, prac interwencyjnych lub robót publicznych,
2.w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień zarejestrowania udokumentował co najmniej 365 dni m.in.
opłacania składki na ubezpieczenia społeczne z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej lub współpracy jeżeli podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy stanowiła kwota co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę.
kazik52945 napisał:
Czy mógłby ktoś się do tego odnieść czy rzeczywiście UP ma takie prawo by odmówić mi zasiłku? jak podejść teraz do tego tematu?
Obawiam się, że tak. Proszę nieco szczegółowiej (przede wszystkim podając konkretne daty) opisać sytuację. Tzn. w jakim okresie prowadził Pan DG, kiedy dokonał Pan rejestracji, kiedy dostarczył Pan zaświadczenie do PUP i za jaki dokładnie okres odprowadzane były składki.
kazik52945 napisał:
Poszedłem do UP zarejestrować się jako osoba bezrobotna. Było to 07.2014r. W miesiącu 02.2015 r dostarczyłem zaświadczenie o odprowadzanych składkach do ZUS by uzyskac prawo do zasiłku. Niestety z zaświadczenia wynikało że opłacałem składki przez 350 dni natomiast by uzyskać zasiłek musiałem opłacać 365 dni. Dostałem informację od mojej opiekunki z UP żebym opłacił brakujące dni (czyli ostatni miesiąc) by uzyskać wymagane 365 dni opłacanych składek. Tak też zrobiłem w 12.2015 r i dostarczyłem zaświadczenie.
Przepraszam, czy całe 10 miesięcy (zakładam, że Pana opiekunka przekazała Panu informację po dostarczeniu zaświadczenia w lutym`2015) zwlekał Pan z opłaceniem zaległych składek?

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Obawiam się, że tak. Proszę nieco szczegółowiej (przede wszystkim podając konkretne daty) opisać sytuację. Tzn. w jakim okresie prowadził Pan DG, kiedy dokonał Pan rejestracji, kiedy dostarczył Pan zaświadczenie do PUP i za jaki dokładnie okres odprowadzane były składki.

10.10.2010 otwarcie działalności gospodarczej
01.07.2014 zawieszenie działalności gospodarczej
16.07.2014 rejestracja w UP
09.02.2015 dostarczyłem zaświadczenie o opłaconych składkach z ZUS (niestety nie miałem wszystkich opłaconych składek (ze względu na problemy finansowe)i zabrakło mi 15 dni) Moja opiekunka powiedziała żebym opłacił zaległą składkę by mić te 365 dni i ponownie złożyć wniosek o zasiłek. Niestety dopiero
16.12.2015 dostarczyłem kolejne zaświadczenie już o opłaceniu tej składki. Teraz dostałem odpowiedź negatywną w związku z zasiłkiem
Zaświadczenie z ZUS, które dostarczyłem 16.12.2015 juz nie pamiętam za jaki był to okres ale z pewnością mieścił się w 18 miesiącach i miał te 365 dni opłaconych składek gdyż same Panie z ZUS i PUP liczyły że juz jest ok.

Podsumowaniem pisma z PUP było stwierdzenie że zaświadczenie jest już ok ale za późno dostarczone zostało... czy gdzieś jest wyznaczony termin jak szybko mam dostarczyć takie zaświadczenie i jaki mam termin na złożenie wniosku na zasiłek?? Zaznaczam jeszcze że w momencie rejestracji nie składałem wniosku o zasiłek dopiero teraz po dostarczeniu zaświadczenia z ZUS.

Kosssz napisał:
Przepraszam, czy całe 10 miesięcy (zakładam, że Pana opiekunka przekazała Panu informację po dostarczeniu zaświadczenia w lutym`2015) zwlekał Pan z opłaceniem zaległych składek?

zwlekałem ze względu na brak płynności finansowej. dokładnej daty wpłaty na konto ZUS nie pamiętam ale mogę sprawdzić jeśli jest ta informacja Panu potrzebna

czy może ktoś dorzucić jeszcze jakąś swoją ocenę tej sytuacji?

Powrót