Deklaracja śmieciowa - podpisy innych właścicieli lokali w budynku

• Autor wątku Autor wątku Molte
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Molte

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,

proszę o pomoc w zakresie złożenia deklaracji śmieciowej - mieszkam w Sopocie, gdzie dla lokali mieszkalnych podstawą wyliczenia opłaty jest zużycie wody w lokalu.

Złożyłem deklarację zgodnie z procedurą, niestety ZOM w Sopocie (który zajmuje się tymi deklaracjami z upoważnienia UM) odrzucił ją, bo brakowało podpisu innych właścicieli lokali w budynku (jest jeszcze jeden lokal użytkowy, gdzie właściciele nie zamieszkują).

Złożyłem kilka pism do ZOM i korespondowałem z odpowiednim wydziałem UM, że zgodnie Art. 6m 1ca Ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach wprowadzonego w lipcu 2018r (Dz.U. 2018 poz. 1454), jeśli są osobne miejsca składowania odpadów dla lokali, to istnieje możliwość złożenia osobnych deklaracji. Niewiele to zmieniło, bo w opinii urzędników wciąż podpisy innych właścicieli są niezbędne.

Problem w tym, że właścicieli lokalu jest kilku, nie przebywają tam, a ja nie mam do nich kontaktu a ja nie mam narzędzi, żeby je zdobyć. W rozmowach z pracownikami ZOM poradzono mi, abym złożył wniosek do sądu o ustalenie umocowania, co dla mnie jest kuriozalne, bo podpisy same w sobie nic nie zmieniają w deklaracji - jest oparta na zużyciu wody i urząd w zasadzie sam mógłby wyliczyć zobowiązanie.

Co mogę zrobić w tej sprawie, żeby skutecznie złożyć deklarację?
Błagam o pomoc, bo zaczęli mi grozić Strażą Miejską i karami.

Powrót