Dekoder cyfra+

• Autor wątku Autor wątku klose
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klose

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, w 2004 roku z powodu wyjazdu przestałem opłacać abonament w C+. Dekodera nie zwrocilem. Przebywalem za granicą. Mieszkanie wynajalem. Po powrocie (rok temu) w ogóle o tym zapomniałem. Dekoder gdzieś przepadl. Dziś otrzymałem nakaz z e-sądu do zapłaty kary z odsetkami. Czy warto pisac sprzeciw? Czy to się przedawnia? Zgory dziękuje za pomoc.

A czy sądzi Pan że wyjazd za granicę, zapomnienie, zagubienie jest usprawiedliwieniem do niepłacenia i nie wywiązywania się z umów? Nie.

oczywiście że warto pisać sprzeciw.... przedmówczyni chyba w FW pracuje.... napisać do Sadu sprzeciw, podnieść zarzut przedawnienia... jednocześnie wyjaśniam, iż podniesienie zarzutu przedawnienia nie powoduje "zniknięcia" roszczenia, a jedynie blokuje dochodzenie spełnienia tego roszczenia na drodze postępowania sądowego. W przypadku wpisania takiego roszczenia do bazy dłużników, może kiedyś powstać problem z kredytem, tel. na abonament, itp.

Należałoby zajrzeć do umowy z Cyfrą tam zapewne będzie na jakich zasadach jest dekoder -na własność (nie mogą za niego żądać dodatkowej opłaty), czy "wypożyczony" a z tego co Pan pisze to nie oddał Pan go do dzisiaj więc tak jak by umowa trwała nadal przynajmniej na dekoder (co do abonamentu faktycznie może po jakimś czasie się przedawnić ale koniec opłaty za dekoder =zwrócenie dekodera lub rozliczenie się z niego)

tutaj też się nie zgodzę. Jeżeli umowa zostaje zerwana, to powstaje obowiązek zwrotu SPRZĘTUw terminie 30 dni od daty rozwiązania umowy. W przypadku braku zwrotu sprzętu, naliczana jest kara umowna. Sprzętem w rozumieniu regulaminu jest: dekoder, karta do niego oraz kable i pilot. Kara umowna nie jest świadczeniem okresowym a w mojej ocenie zastosowanie znajdą art: 750 kc w zw. z art. 751 kc

W pozwie napisa o że 31-08-2013 wierzyciel pierwotny rozwiązał umowę abonamencką z winy leżącej po stronie pozwanego. Zadanie pozwu obejmuje: niezaplacony abonament (216 pln), opłatę specjalną z tytułu braku zwrotu dekodera (300 pln) , opłatę specjalną za rozwiązanie umowy przed czasem (250 pln), odsetki ustawowe (533 pln).
Mozna coś tu zaradzić?

hmmmm odsetki 533?? i co to w ogóle za data rozwiązania umowy????

Przepraszam, wkradł się błąd, prawidlowa data 31-08-2008.

no to na moje przedawnione.... można skutecznie podnosić zarzut w sprzeciwie....

Powrót