Delegacja w Anglii

• Autor wątku Autor wątku crazyyman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crazyyman

Użytkownik
Odpowiedzi
48
To jest część umowy:
- "Standardowy wymiar godzin pracy wynosi: 8 godzin dziennie i 40 godzin tygodniowo, zgodnie z UZP
dla sektora metalowego, do którego postanowień odsyła się w całości. Wymiar godzin pracy może się
różnić i zostać dostosowany do regulacji kraju w którym praca będzie realizowana. W sytuacji
wystąpienia powyższe zostanie doprecyzowane w Aneksie nr 1. Ponadto, w zakresie dozwolonym przez
prawo i w związku z potrzebami przedsiębiorstwa, pracodawca zastrzega sobie prawo do poproszenia
pracownika o pracę poza normalnymi godzinami pracy."
- "Pracownikowi przysługuje wyjazd urlopowy do kraju raz na 3- 3,5 miesiąca na 10 dni włączając w to
przejazdy. Zjazdy dokonywane w terminie w całości są pokrywane przez pracodawcę. Wszelkie zmiany
terminów nie wynikające ze strony pracodawcy, a dokonywane na wniosek pracownika spowodują
obciążenie go kosztami zmiany biletów."
- " za nieusprawiedliwione nieobecności w pracy odliczany jest od pensji koszt zakwaterowania za powyższe dni w
wysokości: 32,00 EUR za każdy nieusprawiedliwiony dzień. Sytuacja ta nie dotyczy Pracowników, którzy
dostarczą firmie: zaświadczenie lekarskie, inne oficjalne dokumenty usprawiedliwiające nieobecność, podpisane
wnioski o dni wolne."
- "zagwarantowanie przez pracodawcę zagranicznego objęcia pracownika ubezpieczeniem
zdrowotnym i społecznym, ubezpieczeniem od następstw nieszczęśliwych wypadków, oraz
opłacanie pozostałych należnych składek wynikających z przepisów prawa
obowiązujących pracodawcę zagranicznego w związku z zawarciem umowy o pracę. W
przypadku delegacji pracownika Pracodawca zagraniczny zobowiązany jest uzyskać dla
pracownika formularz A1."

I o co chodzi... Jestem zatrudniony przez agencję Polsko-Włoską (Włosko-Polską) na projekcie w Anglii, jako delegacja z Rzymu. Projekty są przewaznie 2 miesięczne, z tym, że w tamtym roku byłem na 2 takich projektach (z przerwą między projektami) i czy w związku z tym, że 2 projekty, dają łącznie 4 miesiące, to czy agencja powinna mi zapewnić płatny urlop po 3-3,3 miesiącu? Czy jak była przerwa między projektami, to urlop już mi się nie należy? Czy jak nie został urlop wykorzystany, to czy powonieniem dostać ekwiwalent?
Kolejna rzecz, to godziny pracy... Mam ustaloną stawkę godzinową i z umowy wynika, że jest to yh dziennie i 40 tygodniowo, czyli każda sobota pracująca powinna być płacona na zasadach jakie panują w Anglii czy we Włoszech albo w Polsce? Ponieważ w Anglii nadgodziny są płacone 150% i czy po 40h przepracowanych w tygodniu agencja może napisać, że praca w sobotę jest obowiązkowa, ponieważ zostanie nałożona kara za niestawienie się w pracy w wysokości 32 euro.
I na koniec sorawy zdrowotno-ubezpieczeniowe. Co w przypadku gdy chciałbym wziąć zwolnienie na 2 dni, ponieważ ludzie, którzy żyją od lat w Anglii powiedzieli mi, że żaden lekarz nie wystawi mi zwolnienia na 2 dni, na w pierwszym tygodniu nie wystawi mi zwolnienia, takowe wystawiane są dopiero od drugiego tygodnia, a agencja wymaga Wolnienia lekarskiego.

Chyba więcej pytań nie mam, ale jakby co, to dopiszę pod tym postem. I przepraszam za błędy, ale źle mi się pisze na telefonie.

Ostatnia edycja:
Powrót