Demoralizacja?

• Autor wątku Autor wątku jank3s89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jank3s89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Mam 19 lat. Siostra (lat 16) przyprowadziła do domu pod moją nieobecność swoich znajomych. Kilku z nich (po wyjściu) napiło się alkoholu i miało w domu awanturę z rodzicami i zgłoszenie faktu na policję. Ze strachu przed konsekwencjami powiedzieli, że pili u mnie w domu i co najgorsze, że to ja m kupiłem alkohol. Byłem w tym czasie u koleżanki mieszkającej dwa bloki dalej.

Pod wieczór siostra zadzwoniła po mnie z prośbą, czy mogę odprowadzić jej koleżankę do domu, bo ona boi się wracać sama przez osiedle, a była godzina 22 z minutami. Kiedy wszedłem do domu nie czułem alkoholu, siedziało kilka zupełnie trzeźwiuteńkich osób i oglądali oni film.
Po odprowadzeniu tej dziewczyny wróciłem do koleżanki u której miałem nocować.

Jaki może być tego finał? Jak się bronić przed tym oskarżeniem, które prawdopodobnie będzie podtrzymane przez 2 lub trzy osoby?

Muszę chyba dodać, że mam wyrok na podstawie 178 1a kk za jazdę skuterem z 0,5 promila alkoholu we krwi. Musiałem zapłacić 1600 zł i mam dwuletni zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych i rowerowych.

Uczę się w technikum handlowym, mam zaplanowaną przyszłość, studia i bardzo boję się, że to wszystko spali na panewce. Proszę zatem o pomoc i rady.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Powrót