Deportacja studenta kanadyjskiego z Polski

• Autor wątku Autor wątku boguss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boguss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Mój chłopak został zatrzymany na lotnisku w Warszawie ponieważ nie posiadał ważnej wizy ( ostatni raz podanie o wizę składał 11.10.2007r i otrzymał ją do 11.10. 2008). Jest on obywatelem Kanady studiującym w Polsce (Poznań). Podróżował on przynajmniej dwa razy w roku do Kanady i nigdy nie miał problemów przy przekraczaniu granicy. W dniu zatrzymania została wydana decyzja administracyjna oraz przysługiwało mu zgodnie z KPA odwołanie od decyzji Komendanta Straży Granicznej Warszawa Okręcie do Wojewody Mazowieckiego, co uczyniliśmy. Wczoraj otrzymaliśmy decyzje Wojewody Mazowieckiego utrzymującą w mocy zaskarżoną decyzję. Od otrzymanej decyzji przysługuje nam skarga na Wojewodę mazowieckiego do Sadu Administracyjnego, co wydaje mi się bezsensowne gdyz w tym przypadku przepisy przytoczone przez Wojewodę mazowieckiego były słuszne. Świadomi jesteśmy, iż popełnione zostało wykroczenie i w okresie od 3.01.2010 do 1.06.2010 pobyt mojego chłopaka na terenie Rzeczypospolitej był nielegalny. W związku z tym moje pytanie czy istnieje jeszcze inna droga aby mój chłopak mógł wrócić do polski i dokończyć studia? Czy mam rozumieć, że zakaz wjazdu na teren Rzeczypospolitej Polskiej jest równoznaczny z zakazem wjazdu na teren wszystkich krajów objętych strefą Schengen? Czy w takiej sytuacji można złożyc wniosek o uchylenie decyzji ostatecznej zgodnie z art. 154 KPA?

Powrót