dezinformacja o egzaminach zawodowych

• Autor wątku Autor wątku Drakier
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Drakier

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
Chodzę do szkoły policealnej, i żeby zdobyć zawód muszę ukończyć egzaminy zawodowe. Żeby do nich przystąpić szkoła musiała wysłać za mnie deklarację do odpowiedniej instytucji. Razem z innymi uczniami staraliśmy się o to, ale szkoła nic nie robiła. nagle w przerwie wakacyjnej powiadomili nas że mamy 3 dni na przyjechanie i wypełnienie deklaracji udziału w egzaminach. Udało się. Dostawaliśmy potem od CKE smsy że egzaminy nie odbędą się ze względu na nie dopełnienie pewnego obowiązku przez naszą szkołę. W sekretariacie szkoły byli zdziwieni i mówili że egzaminy się odbędą, a w między czasie doszło jeszcze kilka smsów od CKE że się jednak nie odbędą. Stwierdziliśmy że skoro CKE informuje nas o tym że egzaminy się nie odbędą to nie ma co się przygotowywać do nich. Teraz doszedł sms od CKE że jednak się odbędą, 2 tygodnie przed egzaminami. Moje plany są już ułożone i nie dam rady napisać tych egzaminów. Zadzwonili z sekretariatu szkoły że mam czas do jutra z zapłaceniem za egzaminy 400zł.

Moje pytanie: Czy w takiej sytuacji mogę odmówić wzięcia udziału w egzaminach i odmówić zapłacenia za te egzaminy z powodu dezinformacji?

W umowie ze szkołą jest napisane że za egzaminy jestem zobowiązany zapłacić jeśli wypełnię deklarację udziału w egzaminach.

Jesteś pewien, że smsy wysyłano do Ciebie z CKE?

Powrót