DG albo spółka a ZUS??

• Autor wątku Autor wątku karol00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol00

Użytkownik
Odpowiedzi
134
Witam,

Nie wiem czy dział odpowiedni ale widzę iż pochodne do mojego tematu tu posty są.
Miałem działalność jednoosobową i obecnie jestem na dużym zusie. Chcę ponownie otworzyć działalność ale nie wiem czy istnieje szansa na ponowny mniejszy ZUS lub jakoś zniżony.
Wiem iż są firmy zakładające sp zoo czy firmy w Anglii. Jednak mam pytania.

1. Jeśli DG otworzy osoba która jeszcze jej nie miała (opłaca mały zus), to czy dodając mnie jako współwłaściciela to ona płaci mały ZUS, a ja jak rozumiem duży? Nawet jeśli osoba zakładająca działalność zrobi z siebie np prezesa a ze mnie wiceprezesa czy coś w tym stylu??

2. Przy Sp. zoo dwuosobowych, zusu nie ma, ale czy dla obu osób czy tylko głównego założyciela? Na jakiej zasadzie następuje przyjęcie wspólnika do sp zoo? Jakieś zatrudnienie 1/4 etatu czy coś?

Będę wdzięczny o każdą możliwą podpowiedż jak ponownie założyć działalność i wejść na niski zus lub go nieco chociaż zmniejszyć - nie chcę się uchylać od płacenia aczkolwiek startując potrzebuję początkowo mniejsze koszty utrzymania i szukam ewentualnego rozwiązania.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź czy przekierowanie do odpowiedniego artykułu.

Naprawdę nie chce być złośliwy, ale muszę to napisać. Aby zająć się działalnością gospodarczą należy trochę zapoznać się z zasadami jej prowadzenia. Twoje pytania, jeszcze raz bez urazy, świadczą o dużej niewiedzy. Dlatego na poczatek bardzo zachęcam do wejścia na strony np. parp lub innej gdzie są wyjaśnione zasady prowadzenia DG i spółki zoo.
Niemniej:
ad. 1 jeżeli DG otworzy np. Kowalski to jest to jego DG. Ciebie może najwyżej zatrudnić i jako pracownik (czy prezes czy pakowacz) naliczane są składki ZUS jak każdemu pracownikowi.
ad. 2. Przy spółce zoo jest zus, naliczany od każdego pracownika a nie udziałowca. Oczywiście są spory o naliczanie składki ZUS od udziałowca pełniącego 'funkcję' członka zarządu ale to odrębny temat i raczej dla bardziej doświadczonych przedsiębiorców (na wypadek sporu z US czy ZUS).
Generalnie sp z oo pozwala obniżyć zus, ale sa minusy w postaci np. droższej księgowości, opłat za bilans, ogłoszenia w monitorze itd. Skóra za wyprawkę.

Powrót