DG - rejestracja i odliczanie przychodu

• Autor wątku Autor wątku agata.szybowska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata.szybowska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Zaznaczę od razu, że używałam wyszukiwarki, ale ciężko mi było wyszperać informacje, których potrzebuję.

Zamierzam założyć działalność gospodarczą, pierwszą, więc jestem zielona w temacie. Kilka pytań. Pierwsze może nie w tym dziale, ale nie chcę się rozdrabniać na kilka postów. Jeśli to źle, to się poprawię :)

1. Z internetu dochodzą mnie sprzeczne informacje, z jednej strony, że muszę rejestrować działalność tam gdzie jestem zameldowana, z drugiej, że mogę rejestrować tam, gdzie będę ją prowadzić. Jest to istotne, bo zameldowana jestem u rodziców na Śląsku, a mieszkam w Warszawie i chcę tutaj rejestrować DG. Czy wszystkie formalności mogę załatwić tutaj, czy będę musiała jeździć po coś do domu ?

2. W Warszawie wynajmuję mieszkanie. Właściciel zgodził się, na użycie tego mieszkania w działalności gospodarczej. Co do umowy - ponoć wystarczy w umowie najmu dopisać punkt, że właściciel zezwala na prowadzenie w lokalu działalności, zapewne trzeba też podać jaki metraż na tę działalność jest przeznaczony. A co zrobić, żebym koszt za ten metraż mogła wrzucać w koszty? Będę VATowcem, ale właściciel z tego co wiem nie jest, i też nie będzie mu się chciało wypełniać jakiś druczków co miesiąc.

3. Rok temu kupiłam na raty laptopa. Będzie mi on w działalności potrzebny. Wiem, że mogę go włożyć do DG jako wkład własny czy coś takiego. Czy mogę go odpisaćod przychodu, i jeśli tak, to w jakim zakresie? Został mi jeszcze kolejny rok spłacania rat, czy mogę odliczać te raty, czy może cały koszt laptopa, sprzed DG również ?

Powrót