DG w Polsce i przeprowadzka do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku Nicr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nicr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie

Prowadziłem w Polsce DG przez 2 lata. Niestety słabo szło, i jedyne co mi zostało to wyjazd na saksy. Zawiesiłem DG i wyjechałem. W Niemczech mam stałą umowę o pracę, mieszkanie, sprowadziłem żonę z dzieckiem i nie mam zamiaru wracać do PL.
DG zawiesiłem na 2 lata więc mam trochę czasu na ogarnięcie się. Przyszedł mi unijny dokument A1, który mówi, o tym, że od teraz moja DG podlega prawu niemieckiemu. I teraz mam pytania
- Czy kiedy będę chciał odwiesić DG to mam to załatwiać w urzędzie polskim czy niemieckim?
- Czy w ustawodawstwie niemieckim dotyczącym DG istnieje pojęcie zawieszenia? Z tego co czytałem, to składki są tu dobrowolne, więc zawieszanie wydaje mi się nie mieć sensu.
- Czy jeśli zbywam majątek firmy - np. sprzedaje firmowy samochód, to czy muszę płacić vat polskiemu Urzędowi czy niemieckiemu?

Wiem, że najlepiej jest wynająć doradcę podatkowego na miejscu, ale jeszcze zbyt słabo znam niemiecki, a polskiego księgowego ciężko znaleźć w okolicach Lubeck.

Z góry dzięki za pomoc :)

Dobrze, ze nie zamknales w Polsce DG. Teraz ja jak najszybciej odwiesc. Majac dokument A1 i pracujac na etacie w innym panstwie nie placisz w Polsce ZUSu, wiec ta dzialalnosc nic Cie nie kosztuje, a masz same korzysci (koszty, ewentualny zwrot Vat). Nie musisz nawet miec faktur dochodowych, bo mozesz prowadzic dzialalnosc w celu zabezpieczenia przyszlych zyskow.
Na wszystkie 3 pytania odpowiem jednym zdaniem: niemieckiemu fiskusowi nic do Twojej polskiej DG. Jedyne co bedziesz musial zrobic, to przy rozliczeniu w DE dostarczyc z polskiej skarbowki druk UE/EOG. Przypilnuj wtedy (najlepiej napisz to we wniosku), aby druk ten US wypelnil prawidlowo, tj tak jak tego zada strona niemiecka, a nie widzimisie polskich urzednikow. Oni zawsze dochody z DG wpisuja w rubryke o wynagrodzeniu z pracy najemnej. Rubryka do dochodow z DG jest nizej. Jesli masz prawidlowo wypelniony ten druk, to wtedy dochod z polskiej DG nie podwyzsza podatku w DE, ani nie uniemozliwia (w przypadku przekroczenia w Polsce dochodu; razem z malzonkiem, troche ponad 8tys EUR) skorzystania ze wspolnego rozliczenia z malzonkiem.

Powrót