DHL odmowa uznania reklamacji

• Autor wątku Autor wątku terra_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

terra_1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Kupiłam w sklepie internetowym zlewozmywak ceramiczny przesyłka kurierska ubezpieczona... po przyjeździe kuriera zapłaciłam z zlew po czym zażądałam od kuriera żeby poczekał aż odpakuję... kurier rozerwał mi karton a ja zdążyłam tylko rogi obejrzeć po czym on odwrócił się na pięcie i uciekł... po zdjęciu styropianu okazało się że zlew jest w popękany w miejscu łączenia komór... Świadkiem tej sytuacji był portier budynku, w którym wynajmujemy pomieszczenia; był on tak jak i ja zszokowany zachowaniem kuriera i jego ucieczką... natychmiast zadzwoniłam do kuriera zgłaszając szkodę z prośbą by przyjechał spisać protokół. Spisaliśmy protokół szkody wraz z opisem całej sytuacji jeszcze tego samego dnia... niestety DHL odrzucił uznanie reklamacji jak również odrzucił odwołanie od odrzucenia. Korespondencję dot. reklamacji prowadził z DHL sprzedawca... czy mogę jeszcze coś z tym zrobić i walczyć o zwrot pieniędzy za zlew?

Jeśli uważasz, że to uszkodzenie było wynikiem transportu, to sąd.

po czym on odwrócił się na pięcie i uciekł
Kurier nie ma obowiązku czekać, aż sprawdzisz przesyłkę.

Ale jeżeli odbiorca uzna, że przesyłka może być uszkodzona już ma obowiązek. Nie tylko poczekać ale i sporządzić protokół.

PS. DHL nie wyda przesyłki do sprawdzenia bez podpisu odbioru.

Ale odbiorca zapłacił za przesyłkę, podpisał odbiór. W tej konkretnej sytuacji kurier nie miał żadnego obowiązku czekać.

no właśnie... przesyłka była pobraniowa...najpierw zapłać i podpisz a potem się martw jak zniszczone... mnie nic nie obchodzi... ja bym takich rzeczy nie kupował przez internet bo przesyłka przechodzi przez 6 rąk... tego się dowiedziałam od kuriera przy spisywaniu protokołu...
a niby mam 7 dni na zgłaszanie szkody...

jaki sąd jest właściwy do założenia sprawy...

Ale podpisanie odbioru warunkuje możliwość sprawdzenia przesyłki.
Dyskutujemy o procedurach nie znając podstaw do odrzucenia reklamacji, a może DHL uznał, że uszkodzenie nie nastąpiło w czasie transportu tylko wcześniej? Gdyby autorka wątku zadała sobie trud podania tych informacji...

A jak skomentujesz ten zapis:
Paragraf 13
3. Przed pokwitowaniem doręczenia przesyłki i uiszczeniem wynikających z niego opłat Odbiorca nie może dokonać otwarcia przesyłki.

Ale przed wydaniem przesyłki nie stwierdzono ubytków czy uszkodzeń.
Nie mnie oceniać zgodność Regulaminu DHL z przepisami prawa. Skoro UOKiK się do tego nie przyczepił....
Po raz drugi. Dyskusja bez znajomości szczegółów odrzucenia reklamacji robi się jałowa.

no właśnie... przesyłka była pobraniowa...najpierw zapłać i podpisz a potem się martw jak zniszczone
Przecież to był Twój wybór.

jaki sąd jest właściwy do założenia sprawy...
Miejsce siedziby pozwanego lub
Przepis prawny:
Powództwo o zawarcie umowy, ustalenie jej treści, o zmianę umowy oraz o ustalenie
istnienia umowy, o jej wykonanie, rozwiązanie lub unieważnienie, a także o odszkodowanie z powodu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy można wytoczyć przed sąd miejsca jej wykonania. W razie wątpliwości miejsce wykonania
umowy powinno być stwierdzone dokumentem.

Ale przed wydaniem przesyłki nie stwierdzono ubytków czy uszkodzeń.
To nie wina kuriera, tylko zamawiającego.

wiadomość od sprzedawcy
....reklamacja została niestety odrzucona z powodu nie sprawdzenia jej przy dostawie...

Przed wydaniem przesyłki żadne wady nie były widoczne... karton był cały, nawet styropiany w środku były całe... a zlew popękany ale w jednym kawałku

Powrót