DHL uszkadza ubezpieczona przesylke i nie dostarcza jej adresatowi

• Autor wątku Autor wątku fxjunior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fxjunior

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie,

Mam taki problem. Mianowicie nadalem ostatnio ubezpieczona (za dodatkowa oplata) przesylke DHL'em. Nie dosc, ze ja uszkodzili po drodze, to jeszcze dostarczyli ja nie adresatowi tylko zostawili na recepcji. Szkoda, zostala zgloszona nastepnego dnia (jak adresat odebral ja z recepcji) i przyjechal kurier spisac protokol szkody w ktorym ewidentnie jest napisane, ze paczka zostala "przedziurawiona" (i co z tym sie laczy zawartosc uszkodzona).

Zlozylem reklamacje do DHL, a oni wymiguja sie, ze odbior zostal podpisany jako bez zastrzezen. Na co im odpisalem, ze nigdzie na dokumentach odbioru nie ma podpisu adresata (bo zostawili ja na recepcji) i nadal zadam od nich kwoty ubezpiecpieczenia. Od tego momentu ignoruja juz moje maile.

Jako, ze nie widze u nich woli porozumienia jestem zdecydowany zlozyc pozew do sadu (nie chodzi o pieniadze, bo te nie sa duze, ale o zasady!).

I teraz moje pytanie: czy jeszcze powinienem zrobic jakies kroki przed zlozeniem pozwu, czy potrzebuje do tego prawnika, jesli nie czy moge to zrobic koresponencyjnie?

PS: Czy widzicie potencjalnie jakas linie obrony, ktora DHL moglby sie wykrecic w sadzie?

@loco1

Nie wiem czy dobrze zrozumialem. Uwazasz, ze DHL to wygra w sadzie mimo, ze paczke przekazali komus innemu (i tego kogos maja podpis na dokumencie odbioru)?

Przesyłka nie była do rąk własnych, a zostawiona została pod adresem doręczenia, prawda?
Jeśli tak, to przeczytaj regulamin DHL.

Zapomnialem o tym napisac, ale przesylka byla nadawana do osoby prywatnej. Adres odbiorcy np. ul. Kowalskiego 1/12, a zostala dostarczona do recepcji budynku o adresie ul. Kowalskiego 1 (a nie do mieszkania nr 12).

A tu kawalek regulaminu, ktory wg mnie tego tyczy:
"Przesyłki są dostarczane na adres Odbiorcy podany przez Nadawcę (w przypadku usług pocztowych za taki adres uznawana jest pierwsza odbierająca Przesyłkę placówka pocztowa), ale niekoniecznie do wskazanego z nazwy Odbiorcy. Przesyłki zaadresowane ogólnie na podmiot (firmę) będą dostarczane jakiejkolwiek osobie upoważnionej (nawet w sposób dorozumiany) do odbioru Przesyłek w imieniu tego podmiotu (firmy) (np., do recepcji) na adres firmy. "

Zatem dlaczego adresat odebrał przesyłkę z recepcji, zamiast zlożyć reklamację braku dostarczenia?

Bo recepcja dala informacje mieszkanowi apartamentowca, ze paczka do niego przyszla i czeka na recepcji.

Dla mnie jest niezrozumialem, dlatego kurier ja zostawil na recepcji (co wg. mnie jest rowniez ich bledem). Nikt tu nie dzialal w zle woli (ani recepcjonista, ani adresat) i nikt nie zakladal, ze paczka jest uszkodzona. Wg mnie jedynie DHL "dalo ciala" i teraz proboje sie wykrecic.

Czy wg. Ciebie w takiej sytuacji adresat powinien zglaszac, ze nie dostal przesylki mimo, ze wie ze recepcja ja odebral (slusznie czy nie slusznie, ale to zrobila)?

Recepcja nie powinna odbierać przesyłki.
Moim zdaniem, skoro jednak odebrała bez zastrzeżeń, a przekazuje z uszkodzeniami, to należy domniemywać, że odpowiedzialność za uszkodzenie ponosi recepcja - o ile oczywiście uszkodzenie zostalo stwierdzone w momencie odbioru przez adresata.

Moze i recepcja nie powinna odbierac przesylki, ale nie jest w gestji nadawcy i odbiorcy co po drodze sie dzieje z przesylka.
Wg. mnie rownie dobrze mogli by ja przekazac dostawcy mleka, ktory akurat przechodzil kolo budynku i potem zaslaniac sie jego podpisem, ze przesylka zostala odebrana bez zastrzezen. Dostawca mleka, jako ze sympatyczny z niego gosc mogl rowniez zostawic przesylke pod drzwiami, a adresat wchodzac do domu mial udawac, ze jej nie widzi?

Już Ci napisałem - podstawowym błędem był odbiór przesyłki z recepcji, skoro miała być dostarczona przez kuriera.
Dostawca mleka, jako ze sympatyczny z niego gosc mogl rowniez zostawic przesylke pod drzwiami, a adresat wchodzac do domu mial udawac, ze jej nie widzi?
Powinien powiadomić przewoźnika, że na wycieraczce znajduje się przesyłka, której odbioru nie kwitował.

Walcz w sądzie, ale nie bądź pewien wygranej.

Ok, dzieki za wszystko. Jestem bardzo wdzieczny za inny punkt widzenia.

Powrót