diety-Skandynawia

• Autor wątku Autor wątku AndrzejM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AndrzejM

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Firma nasza / remontowo-budowlana mająca siedzibę w Polsce-KPiR,VAT/ zawarła kontrakt z firmą duńską na roboty wykonywane tamże.Wysyłamy tam 30 pracowników pełnoetatowych na umowy o pracę.Poza normalnymi wynagrodzeniami,które jak wiadomo na podstawie list płac będą naszym kosztem a dla nich będą przychodem opodatkowanym, będą także zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z 14-09-2005 r.otrzymywać także przysługujące im diety zagraniczne.Jak wyliczyłem wstępnie,w skali miesiąca kwota tych diet stanowić będzie znaczną sumę./ przysługująca dzienna dieta 324 duńskich koron x około kurs 0,52 x 22 dni robocze x 30 pracowników=prawie 112 000 zł.Z tego co wyczytałem i wiem,diety nie są objęte składkami ZUS ani podatkiem dochodowym,nie stanowią też przychodu pracowników,tak więc rozumiem iż ta kwota około 112000 zł będzie naszym \"normalnym\" comiesięcznym kosztem do rubr.14 KPiR,który to koszt /te diety/ nie podlega składkom ZUS ani podatkowi dochodowemu.Dodam,iż szacowane comiesięczne przychody z tytułu naszych robót będą wynosić około 500 000 zł....pozdrawiam

Witam odpowiedź można znaleźć pod tym linkiem. Zwróć uwagę na przeliczanie liczby dni pracowników w delegacji. 22 dni będą wtedy, gdy na weekend pracownicy wracać będą do kraju.

Powrót