dla żony

• Autor wątku Autor wątku soleil83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soleil83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

proszę o pomoc:

Maż dostał w darowiźnie mieszkanie od teściów.
1. Jakie są opłaty w przypadku, kiedy mąż chce mnie teraz dopisać do aktu właśności?
2. Jakie koszty musiałyby być poniesione, jeśli teście od razu by mnie dopisali do darowizny?

Pozdrawiam
Marta

Wszystko zalezy od tego czy juz jest akt notarialny darowizny i co jest w nim napisano.
1. Nie można do aktu notarialnego tak sobie dopisać Panią(tylko innym aktem notarialnym i są inne koszty np. darowizna przez męża(jako już właściciela) na rzecz Pani 1/2 mieszkania). Ale tak jak na wstępie powiedziałam najpierw trzeba zobaczyć akt notarialny i co w nim jest zawarte.
2. Dla Pani bezpieczeństwa lepiej było od razu wpisać w akcie jako obdarowywanych Pani i męża(koszty takie same).
3. Nikt nie będzie na tym forum siedział i obliczał jakie dokładnie są opłaty(są stawki maksymalne opłat, ale w każdej kancelarii jest mozliwość negocjacji ceny)

furia21 napisał:
2. Dla Pani bezpieczeństwa lepiej było od razu wpisać w akcie jako obdarowywanych Pani i męża(koszty takie same).

Koszty u notariusza może i takie same ale podatkowo wyglada to nieco inaczej. Mąż może być całkowicie zwolniony na podst art 4a. Żona ( w tym wypadku synowa) już niekoniecznie.

Powrót