dlaczego do Ministerstwa Sprawiedliwości?

• Autor wątku Autor wątku alaskanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alaskanka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam! Jestem w trakcie załatwiania zwolnienia z obowiązku dostarczenia zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa przez mojego chłopaka obcokrajowca. Gdy dzwoniłam do sądu, powiedziano mi, że moje akta zostaną przesłane do Ministerstwa Sprawiedliwości...W jakim celu? I ile to potrwa!?? Dzięki!

Prawodpodobnie sąd zwrócił się w trybie instrukcji rekwizycyjnej do ministra o informację nt. brzmienia prawa ojczystego Pani chłopaka.

Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 stycznia 2002 r. w sprawie szczegółowych czynności sądów w sprawach z zakresu międzynarodowego postępowania cywilnego oraz karnego w stosunkach międzynarodowych.
§ 5. Występując do Ministra Sprawiedliwości o udzielenie tekstu prawa obcego oraz wyjaśnienie obcej praktyki sądowej lub innych wątpliwości, sąd wskazuje datę, na którą stan prawny winien zostać ustalony, oraz przesyła akta sprawy.

Co do czasu oczekiwania, to wszystko zależy od narodowości cudzoziemca.

No więc czy ktokolwiek wie ile to może trwać??? Chodzi o prawo indyjskie. Proszę, piszcie....jeśli słyszeliście o takich przypadkach!! Albo czy macie jakieś przepisy prawne o długości trwania tego procesu!? Dzięki!

Ostatnia edycja:
Powrót