Dlaczego firmy nie chcą zatrudniać na umowę zlecenie?

• Autor wątku Autor wątku dakaro5678
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

dakaro5678

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Dlaczego firmy w Polsce nie chcą zatrudniać na umowę zlecenie, wręcz oburzają się , gdy im się proponuje taką formę .
Wszyscy chętnie chcą zatrudnić ,ale na umowę o pracę i to min. na 3 miesiące .
Jaką im to robi różnicę ?

dakaro5678 napisał:
Witam
Dlaczego firmy w Polsce nie chcą zatrudniać na umowę zlecenie

Pierwsze słyszę. Firmy bardzo chętnie zatrudniają na zlecenie...

Być może twórca wątku trafił na jakichś niezwykle uczciwych przedsiębiorców, którzy rozumieją różnicę między zleceniem a pracą. Niezwykłe, ale nie niemożliwe.

Tylko dlaczego autor wątku wybrał forum prawne w celu wypalenia się, hmm...:-o

CDZ2015 napisał:
Tylko dlaczego autor wątku wybrał forum prawne w celu wypalenia się, hmm...:-o
Dlatego ,że z chwilą zaproponowia formy zatrudnienia na " na umowę zlecenie " Ci robią wielkie oczy mówiąc ,że są:
- legalną firmą .
Gdy , mówię im ,że umowa zlecenie to jest legalna forma zatrudnienia Ci odpowiadają że :
- nie stosujemy takich praktyk
- jesteśmy szanującą się firmą
-Chętnie Pana przyjmiemy ,ale tylko na umowę o pracę .

Przez 3 dni byłem w sumie na rozmowie w 7 firmach i była ta sama gadka .
Mówię im ,że ja nie chcę na umowę o pracę tylko ,że na zlecenie to oni tego nie rozumieją. Dawniej pracowałem ( jak chciałem i ile chciałem )na umowę zlecenie i nikt nie robił problemów . Dzisiaj nie ma szans na zatrudnienie w takiej formie.
Stąd moje pytanie . Czego oni się tak obawiają ?

Ostatnia edycja:
No widocznie pracodawcy nie chcą, byś pracował ile chcesz i kiedy chcesz, tylko byś w określonych przez nich godzinach wykonywał polecenia przełożonego - a w takim wypadku tylko umowa o pracę wchodzi w grę.

Albo boją się, że zleceniobiorca w pewnym momencie poprosi sąd o ustalenie stosunku pracy.

dakaro5678 napisał:
Dzisiaj nie ma szans na zatrudnienie w takiej formie.
Nie żartuj. Bardzo wielu pracowników nie może liczyć na umowę o pracę i pracują na śmieciówkach, mimo że charakter ich pracy wymagałby takiej właśnie umowy. Boją się postawić, bo od razu dostaną propozycję nie do odrzucenia natychmiastowego rozwiązania umowy za porozumieniem stron.

askirkov napisał:
. Boją się postawić, bo od razu dostaną propozycję nie do odrzucenia natychmiastowego rozwiązania umowy za porozumieniem stron.
Pewnie mówisz o osobach bez kwalifikacji lub starszych wiekiem , lub z kredytem na karku lub z dziećmi , z żoną do wychowania :) Może to też dotyczyć osób ,które boją się postawić bo mają bardzo dobre zarobki lub są to pracownicy bez ambicji , bez własnego mieszkania ,gdzie ich rola życiowa ogranicza się do egzystowania z dnia na dzień tkz., margines społeczny , tania siła robocza psująca Polski rynek płac.

Ostatnia edycja:
Więc podsumujmy:

Zatrudnianie pracownika na umowę cywilnoprawną jest niezgodne z obowiązującym prawem. I tyle w temacie.

Fakt, że gdzieniegdzie prawo nie jest przestrzegane nie jest merytorycznym argumentem.

Jest jakiś ustawowo minimalny okres na jaki podpisuje się umowę o pracę ?
Czy można z własnej woli pracować tygodniowo więcej niż te 40 godzin ?
Załóżmy ,że ktoś pracuje na pełny etat i jeszcze chciałby się zatrudnić na drugi pełny etat to wtedy ma podwójne składki do ZUS?
Liczy się to podwójnie do okresu emerytury ? Wpływa to wysokość emerytury , liczbę przepracowanych lat ?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót