Dlaczego wysokość świadczenia emerytalnego nie uległa zmianie ?

• Autor wątku Autor wątku severino2011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

severino2011

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Na moje odwołanie od decyzji ZUS dot. braku podwyżki emerytury,otrzymałem z Sadu Okręgowego odpowiedź: "Skarżoną decyzją z 27 sierpnia 2020r. organ rentowy doliczył W/Wym. do stażu pracy okres zatrudnienia od 1 kwietnia 2020r. do 31 lipca 2020r.
Wysokość świadczenia nie uległa jednak zmianie,ponieważ zgodnie z art.86 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z FUS (Dz.u. z 2020r.,poz 53) 1. kwota emerytury lub renty wraz z ezwiększeniami,o których mowa w art.56 ust. 3 i 4 lub w art. 73 ust. 3 i 4,nie może przekraczać 100 5 podstawy wymiaru emerytury."
Nie rozumiem skąd wzięła się owa podstawa wymiaru emerytury, i z czego ją wyliczono ? Koledzy ,z którymi rozmawiałem nie mają takich problemów.
Przeglądając owe przepisy,na stronach Kancelarii Sejmu,doszedłem,być może do błednego wniosku,że po prostu ściema.
Proszę o pomoc w tej kwestii,bo nie chciałbym się wygłupić przed S.ądem i ZUS-em.Mam czas do 30listopada.
Severino2011

Poprawka: ... nie może przekraczać 100 % podstawy emerytury. Sorry
Pozdrawiam

Severino2011

Ponawiam swoją prośbę o pomoc w powyższej sprawie.
Nie ma nic za darmo,i tego nie oczekuję od ZUS-u.
Regularnie płacę składki do ZUS-u, a w zamian powinna mi się należeć podwyżka świadczeń.Nie można inkasować składek,nic za to nie oferując.
Nie chcę używać nieodpowiednich słów,ale to wygląda niefajnie.
Rodzi się pytanie:płacić,nie płacić ?,a jeśli tak,to po co skoro nic z tego nie wynika ?
Uruchomiłem koleżeński łańcuszek z pytaniem czy mieli taki przypadek jak ja,a może kogoś takiego znają.Niestety nikt nawet o tym nie słyszał.
Niektórzy znajomi pracują na emeryturze dłużej niż ja,inni mają dużo wyższe emerytury i podobny staż poemeryckiej pracy i nadal co kwartał otrzymują odpowiednio podwyższone świadczenia.Jak to jest ?
Kilka lat temu umiałem doradzić koledze,a sam sobie niestety nie mogę.
Czy znajdzie się ktoś,kto mi doradzi,albo naprowadzi na odpowiedni komentarz, ewentualnie dobrze doradzi ?
Severino 2011

Zanim zwróciłem się do Forum o pomoc w rozwiązaniu problemu,"skorzystałem" z płatnej "porady" prawnika. Zanim doszło do wizyty,telefonicznie dał mi do zrozumienia,iż jest w stanie mi pomóc.Okazało się,że nie wiedział więcej niż ja, a robił wrażenie chcącego dobrze doradzić.Wykonał przy mnie kilka telefonów, niby do kogoś "będącego w temacie",a pewnie do swojej żony,bo nic z tego nie wynikło.Jedyny efekt tej "porady",to wyszedłem lżejszy o 200 PLN,tj w przybliżeniu tyle ile ZUS doliczył mi za poprzednie trzy lata pracy.
Wcześniej dzwoniłem do innego prawnika,ale ten przynajmniej otwarcie powiedział,że nie jest w stanie mi pomóc.I tyle.

Podkreślam,iż nie chcę przeliczać emerytury na nowo,tylko podwyższyć świadczenie,za przepracowane i oskładkowane dwa kwartały,a leci już trzeci.
Pozdrawiam
Severino2011

Czy naprawdę nie ma na to rady ?
Przecież na tym Forum jest tylu wspaniałych prawników, o czym już miałem okazję się przekonać, a teraz "cichosza" ? .Nikt nie doradzi ?
Czy normalnym jest za coś płacić, nic w zamian nie otrzymując ?!
Przecież to skłania do nieuczciwości !!!

Z pozdrowieniami
Severino 2011

Powrót