Dlaczego zostaliście prawnikami?

• Autor wątku Autor wątku AureliaMG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AureliaMG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem teraz w drugiej klasie czteroletniego liceum i myślę nad pójściem na prawo. Mam kilka pytań i liczę, że pomogą mi one w podjęciu decyzji. (Nie musicie odpowiadać na wszystkie, każda informacja z wnętrza prawniczego świata jest dla mnie niezwykle cenna).

1. Dlaczego zdecydowaliście się na ten kierunek?
2. Który dział prawa (przepraszam za wszelką niepoprawną terminologię) najbardziej wam się spodobał i dlaczego?
3. Słyszałam opinię paru ludzi, że na prawie koligacje rodzinne liczą się przede wszystkim. Czy to prawda?
4. W jaki sposób mogłabym zacząć uczyć się prawa sama? Czy moglibyście polecić mi jakąś książkę, od której mogłabym zacząć? Chodzi mi o próbkę tego, co będę robić na studiach.
5. O co chodzi z aplikacjami?
6. Czy na pierwszy staż trzeba poczekać do ukończenia studiów, czy może da się zrobić coś w trakcie?
7. Które przedmioty szkolne rzeczywiście okażą się przydatne później?
8. Co najlepiej zdawać na maturze? (Myślę przede wszystkim o Warszawie)

Ad 4 pracuj nad czytaniem ze zrozumieniem i nad rozwijaniem pamięci

ad 4a na sam początek doradzam wszelkie ćwiczenia z czytania ze zrozumieniem...

Im trudniejszy (napisany pogmatwaną wielokrotną składnią) tekst, a Ty go rozumiesz, tym lepiej...

pomocne będą także wszelkie ćwiczenia pamięci, np. słuchasz 1x nagrania 15 minut w którym jest masa szczegółów a po chwili sama streszczasz to co usłyszałaś, wyłapując istotne szczegóły, które ktoś inny mógłby przeoczyć

ad 4b w drugiej kolejności, wszelka "pamięciówka"...

jeśli umiesz "z wtorku na środę" wykuć np. sto lub dwieście _nowych_ słówek w języku obcym, to super!
jeśli nie umiesz, ćwicz aż będziesz umieć!

ad 4b umiejętność zakucia na pamięć długiego wiersza, to stanowczo _za_mało_...

prawnik zakuwa na pamięć teksty które _nie_są_ rymowane, a to jest trudniejsze...

mimo że biologia sama w sobie nie jest do niczego prawnikowi potrzebna, byłoby dobrze gdybyś umiała wykuć "z środy na czwartek" jakiś supernudny obszerny opis wyglądu jakiegoś zwierzaka czy budowy jakiejś tam rośliny.

Im bardziej ciebie to NIE interesuje a nawet nudzi (i mimo znudzenia tekst przyswajasz) tym lepiej...

Ad 7: języki: łacina, angielski, niemiecki, rosyjski, itd.

Ostatnia edycja:
Powrót